150 minut v Africe

05.10.2011 20:40

Africké kostýmy, didjeridoo, bubny djembe, štěrchátka, hrkátka, fotky lemurů, rostlin i lidí z Madagaskaru, ukázka afrických předmětů denní potřeby, buráky, banány, čaj, koření masala, vůně ylang ylang. Tento úžasný mix chutí, vůní, barev a obrazů utvořil skvělou atmosféru Afrického večírku, který náš klub uspořádal v úterý 4. října v prostorách sdružení SPOLU na Dolním náměstí v Olomouci pro třicítku účastníků od nejmenších po starší a pokročilé.

Na skvělé zábavě i poučení se podíleli Vraťa Kratochvíl a spol. hrou na africké nástroje, Jitka Vokurková povídáním s obrázky z její cesty po Madagaskaru za lemury, Monika Tichá ukázkou předmětů denní potřeby a uměleckých artefaktů doplněných zážitky z Keni. I ti nejmenší účastníci skvěle vnímali rytmy afrických nástrojů a hemžili se místností, starší pak zpovídali Jitku a Moniku a dozvěděli se detaily nad rámec jejich vyprávění. Na závěr jsme si připili pravým keňským čajem. To už ale byla 150. minuta od začátku akce (18:00 - 20:30) a v nejlepším se má přece skončit. 

Večerem provázel Květoš Kryštof Richter a Hynek Pečinka pak akci zakončil připomenutím, že Přátelé přírody, k nimž klub Malá liška patří, mají své členy i v několika zemích Afriky. Úsměvy a zasněné pohledy vyvolala přednesená nabídka Přátel přírody z Alžírska a Senegalu hostit za velmi výhodných podmínek kolegy z Česka. Třeba si v příštím roce pojedeme Afriku osahat, abychom si na ni nemuseli jenom hrát.

Fotky z akce od Hynka Pečinky a Zdeňka Šupiny jsou tady