Bo v Ostravě bylo znovu fajně!

27.09.2016 09:41

V sobotu 10. září jsme se vydali pouze ve čtyřech autem s Lenočkou znovu do fajne Ostravy. Tam na nás čekala její sestra. Navázali jsme na loňskou úspěšnou výpravu do Dolních Vítkovic a tentokrát jsme navštívili největší hornické muzeum v republice v areálu Landek Park.

Nejprve jsme se ale podívali do budovy Nové radnice s vyhlídkovou věží, která je symbolem města Ostravy. Je to monumentální dvoukřídlá budova, v jejímž průčelí se tyčí čtyři přes tři metry vysoké bronzové sochy - symboly hornictví, hutnictví, vědy a obchodu. Nás však zajímala vyhlídková věž, z jejíž terasy ve výšce 73 metrů jsme viděli za krásného počasí Ostravu z ptačí perspektivy i s panoramatem Beskyd a Jeseníků i blízké Polsko. V tom vedru se nám nechtělo šlapat 429 schodů a byli jsme vděční za rychlovýtah - ve své době s 51 metry nejvyšší výtah v republice.

A rychle do Landeku! Toto největší hornické muzeum v České republice vzniklo v roce 1993 v areálu uzavřeného černouhelného dolu Anselm. Zažili jsme opravdovou hornickou šichtu. Po nafasování  helem jsme sfárali původní těžní klecí do podzemních štol, do skutečného důlního prostředí s průvodcem, bývalým horníkem. Ještě, že se k nám přidali ještě Lenoččini známí, manželé, protože Radim, který je odborník na danou tematiku, nám vysvětlil, co jsme úplně nepochopili nebo neslyšeli v randálu kombajnu. Měli jsme i bonus v podobě poruchy výtahu, který nás nechtěl vyvézt zpátky nahoru.

Součástí areálu je i evropsky ojedinělá expozice báňské záchranářské techniky s promítáním filmu o záchraně horníků při výbuchu metanu. Jsou zde třeba dýchací přístroje 19. a 20. století. Jedna místnost je věnována památce všem záchranářům, kteří zahynuli v podzemí. Mě fascinovala třeba řetízková šatna, kde ze stropu na řetízcích visely stovky původních, dosti rozedraných hornických montérek, bot a kahanů. Venku jezdil historický vláček s důlní mašinkou.

Po vyčerpávající šichtě jsme se občerstvili v hornické restauraci Harenda a náš výlet ukončili grilováním na zahradě Lenoččiny sestry.

Helena Jandová za přispění Lenky Pospíšilové

Výběr fotek z akce - foto Tomáš Pospíšil - zde.