Černovírem svištěly diabolky i šípy

24.08.2015 21:30

Když jsem se tři dny před avizovaným střeleckým turnajem dozvěděla, že je oficiálně přihlášených přes dvacet lidí a nemáme zatím k dispozici ani jednu vzduchovku, mírně jsem se orosila. Takovou účast jsme spolu s hlavní hostitelkou Helou nečekaly, navíc její zahrada není úplně největší a ani nafukovací. Na volání o pomoc po zbraních se obratem ozvala Lenočka s tím, že by dodala kuše, foukací šipky apod.  Nakonec jsme společným liščím úsilím zajistili vzduchovky dvě a Lenočka dorazila s tak širokým zbrojním arzenálem, až jsme ji podezřívali, že má za rohem zaparkovanou ještě i kaťušu nebo tank.

Hela snesla všechny židle a stoly z okolí, jako stůl improvizovaný posloužilo třeba i žehlicí prkno. "Jenom abychom se tam navzájem nepostříleli," budila jsem se v noci obavami. Naštěstí se tak nestalo, opravdu jsme si to užili a potvrdili jsme známé úsloví, že "dobrých ľudí sa všade veľa zmestí".

Několik kuší, hlavně ta největší, budilo respekt a lákalo k vyzkoušení. Tomáš Ťuja Pospíšil se ujal role učitele a trpělivě vysvětloval, jak s nimi zacházet a hlavně jak je připravovat k akci, což především nám, slabším ženám, moc nešlo.  Legrace jsme si užili u foukacích střel, hlavně při jejich hledání. 

Ústřední soutěž dne potom tradičně proběhla ve střelbě ze vzduchovek. Kupodivu nejlepším střelcem se ukázala být žena, a to Šárka, která na sebe "práskla", že ji díky její dobré pušce chtěli k vojákům. Oddych jsme následně nalezli ve sportu francouzských důchodců, v pétanque. A mezitím se stále hodovalo, protože Hela neúnavně nosila na stoly jednu dobrotu za druhou, přičemž gastronomickou tečkou byly čerstvě ugrilované makrely v režii jejího syna Emanuela, jejichž omamná vůně zaplavila okolí.  

Byli jsme zkrátka takové velké a pestrobarevné mraveniště, jehož invaze skončila až v pozdních nočních hodinách, kdy několik posledních vytrvalců po zpěvu u ukulele odjíždělo taxíkem. Již teď se těšíme na třetí ročník Liškostřeleckého turnaje, který, bude-li takto expandovat, budeme asi muset uspořádat na pronajatém stadionu.

Zhodnotila: Hana Hulíková 

Fotky z akce jsou tady.