Dá se v Praze objevit divoká příroda? Vyzkoušeli jsme si, že ano

23.11.2016 18:41

Téměř dvacítka členů skupiny Malá liška absolvovala ve druhé půlce listopadu (17. - 20. 11. 2016) čtyřdenní putování Prahou pod názvem Za přírodou do metropole. Že toto pojmenování akce není až tak nadnesené, jsme se přesvědčili hned začátkem pobytu v hlavním městě. Romantické údolí Divoká Šárka, kam vedla naše úvodní cesta, nám na první pohled učarovalo. Skály, potoky a les vůbec nenapovídají tomu, že jsme ve velkoměstě, navíc nepříliš daleko centru.  Úchvatnou přírodní scenérii jsme si tam někteří vychutnali i při posezení venku v sympatické výletní hospůdce, neboť počasí tomu přálo. A protože bylo právě 17. listopadu, zvědavost nás navečer zavedla na Václavské náměstí. Tady to docela žilo, demonstrovalo se, hrálo a zpívalo, z těžkooděnců a velkých policejních aut šel až strach. Zásadní „střih“ oproti předešlé přírodní romantice.

Ta nás naštěstí znovu čekala hned druhý den ráno, kdy jsme si někteří vyšlápli a někteří vyjeli výtahem na známou Petřínskou rozhlednu. Výhled z ní na naše hlavní město až vyrazí dech a počasí mu opět přálo. Ve vedlejším zrcadlovém bludišti jsme se potom odreagovali a zasmáli se svým bizarním podobám ve vypouklých zrcadlech. Někteří jsme tu nebyli od školních let a připomínka to byla velmi příjemná a veselá.  Za podívanou stál i nedaleký Strahovský klášter a odsud už to byl jen kousek na Pražský hrad. I když jsme v jeho rozsáhlém areálu byli už všichni s výjimkou dvou nejmladších účastnic výpravy několikrát, tento symbol naší státnosti jsme si opět ujít nenechali a vždy je tady co nového objevovat. Zlatým hřebem pátečního programu, již večerního, byla prohlídka pražské židovské čtvrti, neboť do její pozoruhodné historie nás zasvětil profesionální průvodce, nám dobře známý Mirek Prokeš, šéf pražské skupiny Přátel přírody.  Přestože jsme byli celodenním chozením docela unaveni, jeho výklad nešlo neposlouchat a zdejší synagogy měly své neopakovatelné kouzlo i ve tmě, stejně jako Karlův most, po němž večerní vycházka ukončila naše páteční putování.

Sobota nás přivítala deštěm. To bychom ale nebyli my, Lišky a Lišáci, abychom se nechali odradit. Do přírody, tentokrát do Klecan a Roztok u Prahy, jsme vyrazili i s deštníky doprovázeni dalším Pražákem, Lukášem, a zase tak strašné to potom s tím deštěm nebylo. Odměnou nám byl pěkný výhled na Vltavu v Klecanech nejen z vyhlídky, ale také z přívozu, kterým jsme se přepravovali z jednoho břehu Vltavy na druhý.  V Roztokách u Prahy se nám podařilo najít Levý Hradec, kde byl sv. Vojtěch zvolen pražským biskupem. V tamním pěkném zámku jsme se pokochali dvěma zajímavými výstavkami  - jednou o kartách a druhou s modely různých aut a autíček.

Poslední den naší výpravy do hlavního města jsme nejprve obdivovali krásy Vyšehradu.  Klídek a pohodu tamních parků a dalších kouzelných výhledů na město následně většina z nás vystřídala za rychlé proběhnutí Náplavkou, Kampou a Staroměstským náměstím a okolím, jako vždy plném turistů. Několik z nás čekala ještě na závěr třešinka na dortu. Kousek od hlavního nádraží jsme se stali svědky natáčení scén pro historický film o Albertu Einsteinovi.  Hukot starých aut a výkřiky příslušníků SS, stejně jako různí kolemjdoucí v historických šatech nás na chvíli vrátili do doby před více než sedmdesáti lety. A potom už zamávat naší metropoli a hurá domů na Hanou s kufry plnými zážitků.

Fotky z metropole, z přírody i z města, najdete zde.

Zpět se ohlédla Hana Hulíková