Dojmy z letos posledního Setkání s knížkou

29.12.2013 16:20

Prosincové Setkání s knížkou proběhlo v předvánoční atmosféře, 17. prosince 2013. Toto setkání nemělo dané téma předem, bylo volné, jako dříve. Teoreticky se v tuto dobu nedalo mnoho očekávat. Lidé většinou finišují s přípravou Vánoc, bojují s nepříjemnou, zataženou inverzí a celkově "blbou náladou" z dění ve vyšších patrech, kdy se příliš dobře nejeví budoucnost republiky. Čtení se zpravidla odsouvá.

Opak byl pravdou. Přišel nás dostatek, i když jsem si všimla, že vlastně jen "nezadaní". To bývá v předvánočním čase výhodou, není nutno se odchylovat od přemýšlení, čtení a úvah. Sama od sebe se dostavila spíše duchovní atmosféra. Každý měl příspěvek k zamyšlení, něco niterného, potažmo povznášejícího. Všechno ladilo, myšlenky navazovaly a „blbá nálada“ vůbec nevstoupila do dveří. O svátcích jsme ani nehovořili, jen čaj a zákusky je vzdáleně připomínaly.

Tlustá mnohoslovná kniha nemusí sdělovat velké myšlenky. Všichni jsme si přinesli knížečky tenké až subtilní, ve kterých jedna přesně vypovídající věta nahrazovala rozsáhlé popisné kapitoly. Věta jako výtažek mnohaletého přemýšlení, věta jako myšlenka zestručnělá ad minimum. Myšlenka jako plodná půda pro debaty následné. Myšlenky lidí s velkou duší, kteří chtějí zlepšit svět. Stejně jako Antoine de Saint-Exupéry, jehož životním názorem jsme se zabývali minule.

Dnes byl čas na vše. Je zajímavé, co jsme se dozvěděli o některých našich členech, či sympatizantech. Například Marcela Moser pracuje jako pečovatelka v o. s. Pamatováček, kde se věnuje lidem s Alzheimerovou chorobou. Macek se stále zdokonaluje a školí. Jura Oborný je aktivní skaut, vede si deník skautských akcí, i kulturních. Objevuje se na vernisážích a rád kreslí. Pepa Fremder nezištně pomáhá v rámci Maltézské pomoci, navštěvuje dvě stařenky a přináší jim radost. Ani se nepochlubil, že předchozí den získal ocenění Křesadlo pro vybrané dobrovolníky z Olomouckého kraje. No a všichni jsou to Lišáci nebo blízké oběžnice.

Mohli jsme si také uvědomit, že oba typy našich setkávání (tematická i volná) jsou vítány. Při tematických se zapotí autoři přednášek při přípravě a darují pak zážitek (takový či onaký) všem posluchačům. Při volných darují něco všichni všem. A tak jsme byli zase zpátky u Vánoc, u jejich smyslu nekomerčního. Prostě ať tak či tak, v prosinci aspoň nepatrné zmínce o Vánocích zkrátka neutečete. 

Příjemný konec roku a stejně příjemný začátek toho nového přeje

Teta Eva