Galerie v přírodě na dohled Olomouce

30.09.2014 07:23

Na Sluňákově otevírali v sobotu 20. září pro veřejnost Dům přírody Litovelského Pomoraví. A my jsme byli u toho.

Setkali jsme se hned u vstupu a přidali se ke skupině, kterou vedl pan Bartoš. První zastávka na vycházkovém okruhu nám představila Rajskou zahradu. Jedná se o stavbu, která připomíná starodávnou loď. Otevřeme dveře a jsme někde úplně jinde – v zahradě, kde je malá kašna, spousta bylinek a za plotem dvě živé kozenky.

Pokračovali jsme k Lesnímu chrámu a vystoupali na vyhlídku na něm. Všude kolem je vysazeno mnoho nových stromů, taková oáza zeleně.

Další zastavení bylo u Sluneční hory. Tou protéká potůček a pobyt v ní je téměř mystický. Vstoupili jsme do jeskyně, kde byla skoro tma. Za chvíli jsme se trochu rozkoukali a teprve  teď jsme spatřili vnitřní výzdobu a interiér této stavby -  mušle na stropě ve výklenku i kamenné křeslo a další artefakty. Po zmlknutí všech přítomných jsme chvíli slyšeli protékat potůček a mohli si zazvonit na zvon. Tam se určitě ráda vrátím.

Nakonec jsme došli k Ohništi zlaté spirály, kde jsme si opekli nad ohněm kynuté těsto na prutu – hady. Ty jsme si sypali cukrem s ořechy. A to byla skvělá, zlatá tečka našeho sobotního poznávání.

Vřele doporučuji se do Sluňákova u Horky nad Moravou podívat a projít si celou trasu. Stojí to za to!

Marcela Moser