Jak jsem je učil fotit - fotoseminář v Tovačově očima lektora

11.05.2012 18:02

V úterý 8. května proběhl další (a úspěšný) pokus klubu Malá liška uspořádat zas něco jiného, nezvyklého - praktickou výuku pro nadšence do fotografování. Akci, kterou jsme umístili do 15 kilometrů od Olomouce vzdáleného Tovačova, si vzal na starost Radek Hrachovec, který o ní říká:

Toho dne jsem nervózně přecházel po pokoji už od šesti hodin ráno. Alfu do brašny, moudré knihy do batohu, ještě sebrat starého olympusa, jabko na cestu a spěchám na autobus. Na zastávce už čekalo sedm osm lidí, což mě příjemně překvapilo. Začali jsme s prezencí, a v Tovačově na autobusáku se počet návštěvníků rozrostl i s cyklisty na dvacet dva.

Po krátkém úvodním bloudění mi cyklisté poradili, jak se dostaneme do dubové aleje. A tak jsme prošli zámkem, kde probíhala pouť, a začali s první lekcí na mostku přes řeku. Všichni správně věděli, kde má jejich foťák objektiv a spoušť, se správným držením to už bylo horší, a když jsem začal mluvit o režimech, někteří na mě koukali, jako bych náhle začal mluvit španělsky. Nakonec jsme to ale dali dohromady. Mostek se navíc ukázal i jako skvělé cvičné místo, byla tu příroda, chodili tudy lidé se psy, s kočárky… Na řece byla navíc zlomená větev, která spolu s odrazem na hladině dávala dokonalý kosočtverec. Ano, přesně tohle bylo jedním z témat, která měli vyfocená všichni.

V dubové aleji jsme si dali zastavení na vyhlídce, kde se nám objevila tajemná víla. S ní jsme si vyzkoušeli fotit portrét, vnoučata od Emilky nám pomohla s praktikem fotek zlatého řezu, a starodávné duby poskytly vynikající materiál pro makra.

Krátká procházka alejí nás dovedla ke čtveřici rybníků, kde obvykle sídlí ptáci, a kde jsme čekali objevení slavného kulíka. Kulík tu nebyl, zato hejno labutí ano. Tito vznešení tvorové ovšem plavali dost daleko od břehu, a naše snahy nalákat je blíž veskrze ignorovali. Už jsme chtěli odejít, když se jedna z labutí umoudřila a připlula na fotitelnou vzdálenost.

V pět hodin jsme byli v Olomouci, a podle nadšených výrazů v mnoha tvářích zúčastněných snad můžu slíbit pokračování. Třeba barvy podzimu…

Výběr fotek od několika účastníků zde a od mistra Jury zde