Jedna předjarní sobota s lázeňským kouzlem Luhačovic

21.03.2014 16:01

Přesně v půlce března, v sobotu 15. 3., jsme pořádali výjezd na východní Moravu, přesněji do lázeňského městečka Luhačovic. Splnili jsme tak další přání svých členů, které zaznělo před koncem loňského roku na valné hromadě. Krátkou zprávu podává vedoucí akce, Marcela "Macek" Moser. Tady je:

Jen jsme přijeli vlakem do Luhačovic, hned jsme si dali teplé lázeňské oplatky. Luhačovice mají 5430 obyvatel a většina z nich byla zalezlá doma, protože foukalo a byla zima. Ochutnali jsme minerální vodu Ottovku, která je hodně slaná. Trochu jsme se ošívali, ale co by člověk neudělal pro své zdraví. To minerálka Vincentka byla z jiného soudku. Je také slaná, ale proti Ottovce je velmi chutná. 

Pak jsme se zahřáli procházkou z kolonády na přehradu. Po cestě jsme obdivovali stavby, které navrhl architekt Dušan Jurkovič v letech 1902 – 1903. V té době do Luhačovic jezdily známé osobnosti (například i Leoš Janáček) a hovořilo se zde pouze česky. Na přehradě se zrovna konalo zahájení sezóny a zabíjačkové hody. Lidí tam bylo jako máku, stáli fronty na nejrůznější pochutiny a ti, na které se ještě nedostalo, očividně záviděli úspěšnějším spoluobčanům. My jsme toho neúčastnili, protože nás nenadálý déšť zahnal do blízké restaurace na kávu.

Po občerstvení jsme pokračovali v naší procházce směrem zpět do města a prohlédli jsme si výtvarnou galerii poblíž kolonády. Některé obrazy nás zaujaly hodně, některé méně. Ale byla to příjemná hodinka, kdy jsme společně „nasávali kulturu“.

Na cestě k vlaku stála stavba kostela sv. Rodiny, která byla postavena v letech 1997 - 8. Mám dojem, že se mi více líbí klasické sakrální stavby.

Na závěr je třeba říct, že i přes nepřízeň počasí jsme si udržovali celý den skvělou náladu. Těším se na naše další cesty.

Na fotky z akce se můžete mrknout tady.