K unikátním ledopádům jsme se vypravili pěšky i běžky

29.01.2017 13:52

Ne nadarmo se říká, že neplánované akce bývají jedny z nejlepších a nejzajímavějších. My jsme se o tom přesvědčili v sobotu 28. ledna, na kdy byl narychlo avizován a uskutečněn výlet k ledopádům do Pulčína u Horní Lidče na Valašsku. Popudem k této téměř bleskové výpravě byly fotografie, zveřejněné kamarády a známými na Facebooku. Při jejich prohlížení jsem si řekla, že tam prostě musíme. A tak se i stalo.

Na hlavním nádraží v Olomouci se nás ráno sešlo dvanáct, z toho pět s běžkami. Cesta vlakem do Horní Lidče nám rychle utekla. A potom už jsme se vydali zasněženou valašskou krajinou Beskyd k unikátním ledopádům. Trasa méně či spíše více zvlněným terénem byla trochu náročnější, především pro běžkařskou část naší výpravy, ale nakonec jsme ji všichni zvládli. Ledová krása, kterou jsme si v Pulčíně v kaňonu Ancona prohlédli, totiž bezpochyby stála za to a kdoví, kdy se zase bude opakovat. 

Ojedinělé zbarvení zdejších ledopádů způsobuje mikroskopická sněžná řasa a k vidění jsou různé odstíny oranžové až hnědé barvy. A tak jsme rádi, že se nám podařilo řady početných obdivovatelů tohoto zajímavého přírodního úkazu rozšířit, navíc za nádherného slunečného dne.

Vedoucí výpravy Hanka Hulíková 

 

Nejfotkovatější fotky z výletu jsou zde.