Kolkolem Lanškrouna probouzející se přírodou

02.03.2017 15:27

Když jsem se dozvěděla, že se má jet koncem února na výlet do Lanškrouna a okolí, zrekapitulovala jsem si, že o Lanškrouně vím v podstatě jen to, že nějaký v naší republice existuje. Vedoucí akce Hynek Pečinka, který tuto lokalitu zná, sliboval zajímavou přírodu i památky, a nakonec tomu v sobotu 25. února skutečně tak bylo. Předjarní výlet zlákal sedmnáct účastníků, a to nejen z řad stálých členů, ale i nějaké nováčky. 

Vystoupili jsme na nádraží v Rudolticích v Čechách  a naše první cesta vedla k torzu lichtenštejnského zámku z roku 1712, z něhož se do dnešních dnů zachovala zajímavá třípatrová věž. Protože stojí na kopci, nabízejí se odsud pěkné výhledy do okolí. K Lanškrounu jsme se přibližovali kolem soustavy zdejších rybníků pěknou rekreační oblastí. A všichni jsme se shodli na tom, že jaro je již cítit ve vzduchu a že nám to tady tak trochu připomíná naše Litovelské Pomoraví. I nějací ti ptáci občas zacvrlikali, a tak bylo zřejmé, že příroda se zatím ještě pomalu, ale jistě probouzí ze zimního spánku.

Lanškroun je pěkné městečko na rozhraní Čech a Moravy s bohatou historií, která se datuje od 13. století.  V jeho historickém centru určitě zaujme budova zdejší renesanční radnice, kostely svatého Václava, svaté Anny a sv. Maří Magdaleny, mariánský sloup, dům Piano a řada dalších. Pozoruhodně zachovalou stavbou je v Lanškrouně také dřevěný hostinec Krčma z roku 1615, který nejenže zajímavě vypadá, ale také, jak jsme se na vlastní žaludky přesvědčili, se v něm výborně vaří. A navíc jsme se svou návštěvou trefili do termínu masopustu, takže jsme se v Krčmě potkali s průvodem veselých masek, které tady zpívaly a tancovaly. A v areálu místního zámku probíhal jarmark a kulturní program. 

Takže jsme se nejen fajn prošli předjarní přírodou, dobře se najedli, pokochali památkami, pobavili se s maškarami a užili si nějakého kulturního programu, ale také jsme nakonec s nějakými dobrotami a suvenýry odjížděli k domovu s tím, že výprava na hranici Čech a Moravy stála za to.

Hana Hulíková, jedna z účastnic výletu 

Nejfotkovatější fotky z výletu jsou zde...