Krnov hostil první Setkání Přátel přírody

10.09.2012 20:45

KRNOV – Do slezského města Krnova v pátek 7. září přijeli zástupci členských organizací Přátel přírody České republiky, aby společně prožili víkend nazvaný prostě Setkání. V dnešní době plné reklamních sloganů totiž zapomínáme, že téměř všechno lze říct jednoduše. Jednoduchý byl i cíl celé akce – lépe se mezi sebou poznat a tak objevit, co jednotlivé součásti českých Přátel přírody spojuje, aby se dál mohly (jak se moderně říká) „síťovat“.

Od sklonku roku 2010 česká větev světové rodiny Přátel přírody (známých přes 100 let v zahraničí jako Naturfreunde nebo Naturefriends) chytá druhý dech a má elán. To do asociace přistoupily nové členské organizace, které čeří druhdy trochu stojaté vody. I proto vznikl nápad uspořádat společnou akci, čehož se chytil krnovský klub Společenství Severských pánů a pozval do svého působiště zástupce ostatních členů Přátel přírody ČR.

Na komentované fotky z akce se podívejte sem

  

Setkání Přátel přírody, podporované i místní radnicí nabídlo účastníkům neformální diskuse, prohlídku historického města a exkurzi do výrobny varhan nebo výlet na rozhlednu na vrchu Cvilín nad městem. Na úvod akce nechyběla ani malá vernisáž s výstavou tří amatérských, ale kvalitních umělců z řad přítomných. Spolu s polskými partnery, kteří se přijeli na akci podívat, prošli účastníci Setkání v sobotu také centrem Krnova v improvizovaném průvodu s historickými kostýmy a zaujali tak nic netušící veřejnost. Oba společné večery pak patřily posezení s kytarou, prezentaci činnosti Přátel přírody v Česku i ve světě, nápadům na další činnost a vzájemným pozváním do míst, odkud jednotlivé delegace přijely. Některá z nich jistě zvedne prapor pořadatelů Setkání i příští rok. Účastníci se totiž shodli, že určitě musí proběhnout.

   

Hynek Pečinka, Přátelé přírody ČR