Leden 2017 s Malou liškou

29.12.2016 19:59

AKTUALIZACE 23.1.2017

Lenivého tahá mráz za nos, před pilným smeká. Tak praví jedna lednová pranostika. My nepotřebujeme ani jedno, a proto na začátek nového roku neslibujeme bůhvíjakou aktivitu, ale zároveň nebudeme v lednu úplní zápecníci. Poté, co uklidíte své příbytky a mysl od oslav na konci odešlého roku, můžete za námi přijít na Posed, vydat se do předhůří Jeseníků na turistiku pěšky či na lyžích, netradičně zrelaxovat tělo i duši a dozvědet se možná i něco nového o fenoménu divadla Semafor. A také vám během ledna postupně odtajníme naše plány na celý rok doma i ve světě, v oblasti přírodní, kulturní i mezikulturní. Takže - buďte ve střehu i na značkách!

 

Úterý 10. ledna POSED - otevřené setkání s Přáteli přírody

18.00 | Restaurace Na Baště, Dobrovského 26 (pod "Hanáckým kopcem")

Nový rok začneme volným posezením členů a příznivců olomouckých Přátel přírody a jejich aktivit, kde je možno načerpat pohodu do dalších dní a zjistit, jak se všichni mají i co se bude dít v nejbližší době. Setkání je otevřené i pro nové zájemce o činnost. Vstup volný.

 

Sobota 21. ledna TURISTIKA Z Masných krámů přes Jedovou do Pohořan

8.45 | sraz vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. nádr. (odjezd 9.01 směr Krnov)

Na první vycházce roku 2017 vytvoříme v případě příznivých sněhových podmínek vedle pěší i běžkařskou skupinu. Odstartujeme proto v Domašově nad Bystřicí, zastavíme se v oblíbených Masných krámech v Jívové a odtud si vyšlápneme na výrazný vrchol Nízkého Jeseníku Jedovou (633 m n. m.), kde nás v případě příznivého počasí čeká pěkný výhled na Olomouc. Zpět to vezmeme přes Dolany-Pohořany a odtud busem zpět. Dle aktuálních povětrnostních a sněhových podmínek a vzájemné dohody může být trasa kolem 15 km mírně pozměněna. Akci vede Hanka Hulíková.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na srazu se lze domluvit na společnou jízdenku do Domašova nad Bystřicí.

 

 

Úterý 24. ledna PRO DUŠI Relaxace ve Snoezelen

17.50 | sraz před budovou pošty na náměstí Republiky

Udělejte si čas na sebe sama. Ve spolupráci se spolkem Povzbuzení, z. s. nabízíme něco přes hodinku na zastavení se, odpočinek, vnímání sebe sama a svých pocitů. Vyzkoušíme něco přes hodinu programu v multismyslové relaxační místnosti Snoezelen. Relaxace Snoezelen působí proti stresu, uvolňuje, ale také aktivizuje a přináší radost. A přesně to je nám v zimě třeba!

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody 50 Kč, hosté 70 Kč. Přihlaste se prosím do neděle 22. ledna včetně na e-mail fox@malaliska.cz. Kapacita akce je 12 účastníků.

 

Sobota 28. ledna TURISTIKA Za krásou ledopádů u Pulčína

7.30 | vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd 7:51 směr Žilina)

Vzhledem k nečekaně zimnímu rázu počasí zařazujeme mimo plán ještě navíc výlet za krásami ledopádů na Valašsku. Jejich pozoruhodné zbarvení do okrově-oranžovo-hnědých tónů způsobuje mikroskopická řasa žijící v ledu. Ledopády leží mimo stabilně označené trasy, avšak obec Francova Lhota k nim vyznačila speciální trasu (kolem 15 km). My si ji projdeme v pěší i běžkařské skupině, které povedou Jana Votroubková a  Hana Hulíková. Návrat do Olomouce je plánován kolem 18 -19 hod.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na srazu se lze domluvit na společnou jízdenku. 

 

Úterý 31. ledna SETKÁNÍ S KNÍŽKOU Suchý, Šlitr, Semafor

18.00  | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2 - mezi restaurací Drápal a Výstavištěm Flora

Divadlo Semafor je pojem. Už jen proto, že nepřetržitě od roku 1959 vyprodává sály, a tím, kolik osobností české kultury jím za tu dobu prošlo. Na lednovém Setkání s knížkou se ohlédneme za tvorbou tandemu Suchý - Šlitr, ale i dalších autorů nesmrtelného repertoáru Semaforu. A že jich bylo! Pokud k našemu pásmu přispějete vlastním příspěvkem, bude to jen dobře. Těší se na vás Eva Sommerová a Mája Cvičková.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč.