Liščí punčování uzavřelo letošní nabitou sezónu

16.12.2015 20:28

Posledním letošním setkáním našich členů a jejich přátel bylo Liščí punčování, které proběhlo v úterý 15. prosince v podvečer. V 17:00 se první vlaštovky, vlastně lišáci, slétli pod olomouckým vánočním stromem a zahájili akci zakoupením prvního voňavého a teplého červeného moku, jímž jsou naše vánoční trhy už evropsky proslavené. Ne snad jeho kvalitou, ale rozhodně množstvím stánků vzhledem k rozloze města a objemem vypitých kelímků. Jak to bylo dál, když se složení lehce proměnilo a přesunulo se poznávat jiná místa s punčem, než jen Horní náměstí? O tom píše Zdeněk Šupina

Kolem šesté večer jsme včera v počtu deset žen a jeden muž zcela nekompromisně oblehli punčový stánek pivovaru Chomout vedle Jazz Tibet Clubu s cílem vypít jim všechny zásoby. Brzy se přidali další naši, a tak jsme se kolem jednoho stolku ani nevešli a směstnali jsme se do celkem asi jednoho a půl kolečka. Plastovými kelímky jsme si velice potichu přiťukli na naši Malou lišku a pak už jsme se hlučně bavili o všem možném i nemožném. Lenočka přidala modře a červeně blikající světýlko, které potemnělému stolku přidalo příjemnou atmosféru. O stánku se tentokrát taky nedalo říct, že byl v plném světle, protože řetěz elektrických žárovek se rozhodl, že žádná světelná dekorace nebude. Zábava byla v plném proudu, někdo dal jeden kalíšek, někdo tři, samozřejmě že alkoholické varianty:-), a naprostá většina souhlasila, že Chomout má prostě nejlepší punč. Čímž mi spadl balvan ze srdce, že nemusím jako ten, kdo je tam přivedl, vypít i punče všech našich dam, jak mi vyhrožovaly pro případ, že by jim nechutnalo. Prodávající černovláska, která o sobě prozradila, že je dcerou jednoho z pivovarských číšníků, si mnula ruce, že když to všechno vypijem, bude moci aspoň dřív dom, protože další punč už nepřivezou. Zběžným nákukem do hrnce si myslím, že jsme to nezvládli tak o tři litry nebo diplomaticky řečeno nechali jsme i pro ostatní, kteří se tam po jednotkách či dvojičkách sem tam přitočili přispět svou troškou do mlýna. Nakonec nás k osmé hodině vyhnala zima od noh. Ale asi furt lepší, než stát ve stánku a být od špiček až po kolena ožehnut přímotopem. Chomoute, zase někdy na viděnou u dobrého moku!

Je třeba dodat, že se na Liščím punčování na kratší či delší chvilku ukázalo téměř 30 členů a příznivců. A to je dosavadní rekord. Cosi nám říká, že pokud příští rok nepadne, minimálně ho potvrdíme. Tak nezapomeňte, sraz ve čtvrtek 15. prosince 2016 v 17:00 pod olomouckým vánočním stromem!

Jak sme punčovali, si prohlédněte zde...