"Metzingenovat by nám fakt šlo." Olomoučtí Přátelé přírody opět navštívili své jihoněmecké kolegy

06.10.2017 15:50

Vzájemné návštěvy členů spolků Přátel přírody z Olomouce a města Metzingen v jižním Německu probíhají už od roku 2011. Po loňském roce, kdy se výjimečně žádné setkání zorganizovat nepovedlo, jsme se na konci letošního září vrátili do zaběhnutých kolejí. Minibus zavezl 15 olomouckých Přátel přírody z místní skupiny Malá liška za jejich partnery na pětidenní návštěvu, která měla za cíl poznat Švábsko, region, kde Metzingenští žijí, zase z trochu jiného úhlu. Součástí výpravy byli zhruba půl na půl ti, co už v Metzingenu nejméně jednou byli, přičemž nebyla nouze o ty, co zatím nikdy nevynechali; dost bylo i nových zájemců, kteří chtěli na vlastní oči zjistit, jestli jsou chvalozpěvy prve zmíněných oprávněné.

Výprava vyjela z Olomouce v úterý 26. září večer a následující ráno už se účastníci probouzeli ve městě Tübingenu na jihu Německa. Toto město velké zhruba jako Olomouc už téměř 1000 let leží nedaleko Stuttgartu na řece Neckar. A podobně jako naše město je i Tübingen obýván 85 tisíci stálými obyvateli a asi 30 tisíci studenty. Procházka s výkladem umožnila poznat obě tváře města - tu historickou i tu studentskou -, které se v ulicích města vzájemně proplétají.

Po dopoledni v Tübingenu přejeli už jen 30 kilometrů a ocitli se v kopcích nad Metzingenem, kde stojí Dům Přátel přírody Falkenberg, patřící místní hostitelské skupině. Zde byli i ubytovaní a podnikali tu i odtud společný program. Ten začal hned v podvečer procházkou s místními Přáteli přírody do vinic nad Metzingenem, které produkují výborné červené a bílé víno. Večer toto téma podtrhla degustace vybraných vzorků s výkladem od vinaře.

Čtvrteční dopoledne strávili domácí i hosté společně v areálu biofarmy Bleiche, která zaměstnává lidi s mentálním handicapem. Ti zde pod dohledem vykonávají všechny zemědělské práce jako jinde běžní pracovníci. "Jet jako družstevníci na pole vlečkou a sbírat mrkev do bedýnek byl nezapomenutelný zážitek. Poprvé jsem si taky dělala hada z chlebového těsta a opékala ho na ohni. To bylo senzační, neobvyklé," zhodnotila návštěvu biofarmy účastnice Hanka Vojáčková.

Minibus pak přesunul účastníky pod zříceninu hradu Hohenneuffen, kam vedla příjemná procházka v podzimním slunci. Na tomto hradě byla v roce 1952 založena zdejší spolková země, Bádensko-Württembersko a našim Přátelům přírody nabídl pohostinnou náruč v podobě posezení na hradbách s občerstvením a výhledem do širokého okolí.

Následující den, pátek, byl věnován poznávání keltské minulosti regionu. Výprava navštívila malé muzeum provozované dobrovolníky v Heidengrabenu a následně planinu u Burrenhofu s patrnými zbytky mohylových hrobů keltských velmožů a valů velkého oppida. Po krátkém přejezdu se pokračovalo prohlídkou lázenského městečka Bad Urach s krásnými historickými hrázděnými domy. Káva a oběd zde byl opravdu zážitkem. Večer se na Falkenbergu konalo společné vaření. Olomoučané předvedli hanáckou česnečku a místní je pak učili vařit Käsespätzle, což byl další skvělý zážitek.

Po dni stráveném přejížděním a jen krátkými procházkami to chtělo pořádnou túru. Ta přišla na řadu v sobotu a znamenala vystoupat na hřeben masivu Švábský Jura nad Bad Urachem a poté už kochací stezkou dojít na chatu Rohrauerhütte patřící jiné skupině Přátel přírody. Po pauze na oběd se pokračovalo přes vodopád Uracher zase dolů do údolí. Cestou z chaty všichni na kost promokli, naštěstí skoro až na závěr 15kilometrové túry. Náladu jim to ale nepokazilo: "Vycházka se Silvií a Frankem neměla chybu - ty nádherné vyhlídky opravdu stálo za to vidět," hodnotí Hanka. Po příjezdu na základnu Falkenberg následovalo večerní grilování a po nich zpěvy s kytarou.

V neděli 1. října ale byl všemu konec. Jelikož do Olomouce je to z Metzingenu asi 800 kilometrů, bylo třeba hned po snídani uzavřít společnou akci a rozloučit se s místními, naložit zásoby vína a bagáž a vyjet směrem k domovu. Cestou proběhla ještě delší zastávka v Plzni a pak už busík svištěl tak, že v devět večer už všichni byli v pořádku v centru Olomouce. 

"Tato akce byla pro mě zcela jiná než ty předchozí. Byla jsem v Německu poprvé, jeli jsme suprovým mercedesem s perfektní Andrejkou a Hynek akci naplánoval a zorganizoval na jedničku. Každý den byl krásně jiný, navíc počasí jsme měli na objednávku. Děkuji za nádherné babí léto! S Malou liškou opravdu vidíme kus světa," uzavřela Hanka.

Výběr z fotek přibližující atmosféru akce najdete ZDE.

 

  

Společná akce olomouckých a metzingenských Přátel přírody se uskutečnila za podpory Česko-německého fondu budoucnosti, statutárního města Olomouce a cestovní kanceláře JV-TOUR TRAVEL AGENCY s.r.o. Velmi za ni děkujeme!