Na první letošní cykloakci se malé lišky setkaly i s liškou živou

30.05.2017 14:32

Letošní první cyklistický výlet jsme směrovali na Drahanskou vrchovinu. V sobotu 20. května se nás na autobusovém nádraží v Prostějově sešla desítka a rozdělili jsme se přesně napůl. Pětice méně zdatných kolařů, kterým se nechtělo šlapat zdejší nekonečné kopce, se nechala vyvést cyklobusem do Protivanova. Druhá výkonnější polovina do vyšších poloh šlapala.

Podle očekávání a dosavadních zkušeností došlo potom přirozenou cestou k úbytku několika cyklistů - některé odradila zima a kopce, jiní si nakonec udělali individuální program. Na cestu z Protivanova zpět do Prostějova se nás tak nakonec vydala pětice po trase, kterou vymyslely vedoucí akce a znalkyně tamních poměrů Božena Böhmová a Marcela Hoffmanová. 

Protivanov, nejvýše položená obec okresu (660 m n. m.) nás přivítala chladem a větrem. Z toho jsme začali dedukovat původ názvu tohoto městyse. Dle webových stránek městyse ale kupodivu nevznikl kvůli tamnímu drsnějšímu klimatu a protivětru, do něhož jsme kousek cesty statečně šlapali, ale díky původnímu majiteli s laskavým jménem Protiva.

Zpět do Prostějova jsme se vraceli přes celou řadu zajímavých míst. Tou první byl pramen řeky Punkvy, nejdelšího podzemního toku v naší republice. Následovala meteorologická stanice Skalky, zajímavá stavba hned na první pohled. Pokračovali jsme přes Suchý a Repechy se zastávkou v pěkném penzionu Lada a přes Soběsuky do Plumlova, kde jsme obdivovali tamní zámek.

Jeli jsme po cyklostezkách, místy i lesem po běžkařských trasách či silnicí a čekal nás i jeden nečekaný kuriózní zážitek.  V lese jsme viděli skutečnou živou malou lišku, kterou jsme si stačili i vyfotit.  Takže se setkaly lišky s liškou. Na okraji Prostějova jsme vydařený cyklovýlet s několika desítkami kilometrů v nohách zakončili posezením ve venkovní hospůdce v malebném lesoparku Hloučela.

I když počasí toho dne nebylo zrovna nejideálnější, někteří jsme si mezi sebou půjčovali i oblečení, spadlo na nás pár kapek deště a ofoukl nás nepříjemný vítr, vraceli jsme se domů spokojeni z příjemně a sportovně stráveného dne v dobré společnosti. 

Hanka Hulíková

Pár fotek z této povedené akce najdete zde.