Na skok pod střechu světa aneb Tibet nejen teoreticky

27.01.2013 15:20

Svoboda je základ všeho. To si uvědomují i lišky. Proto jsme po roce opět mezi sebou ve Fox Clubu uvítali kolegy ze sdružení M.O.S.T., kteří si ve čtvrtek 24. ledna vpodvečer připravili pásmo povídání a promítání o životě v Tibetu a aktuálních problémech. To vše bylo doplněno možností ochutnat tibetský slaný čaj s máslem a následně ho zapít punčem. Autorem obou nápojů byl Anděl.

Hned po zahájení se do povídání dal Jigme Tenzin, Tibeťan žijící nyní v Ostravě se svou českou rodinou. Dozvěděli jsme se tak všechno z první ruky. Jigmeho slova doprovázelo promítání ilustračních fotek. Letem tibetským světem jsme se dostali k tomu, jak se žije v rodinách, jak se chodí do školy, jaký je vliv Číny na tradiční tibetské hodnoty, jak se žije exulantům pod horami v Indii. S sebou měl Jigme také některé věci denní potřeby, které kolovaly plným sálem. Následovala zajímavá diskuse.

V pauze jsme hostům nabízeli zmíněný čaj a byl prostor pro další, už soukromé dotazy. Jigme s rodinou spěchali domů, ale návštěvníci je hned tak nepustili a chvíli byla kolem nich tlačenice, jako kdyby přijel prezident.

Ve druhé části večera se dostala ke slovu Karin Majerová, kterou doplňoval její muž Michal. Seznámili nás s tím, čemu se věnuje sdružení M.O.S.T. tady v Česku, ale zejména v Indii mezi Tibeťany žijícími v nechtěném exilu. Zde v Česku jsou to různé přednášky a organizování dobrovolníků, kteří vyjedou přímo do Indie nebo do Číny. Na místě je to pak pomoc se vzděláváním dětí a zajišťováním prostředků pro základní obživu rodin - např. akce Koza pro Tibet.

Podobná setkání jsou pro nás, Přátele přírody, opravdu důležitá. Dozvídáme se na nich víc, než se běžně píše v novinách či na Internetu. Zároveň nám dávají možnost nahlédnout na jiné způsoby života jinde na Zemi - a možná si z nich něco vzít pro ten náš život. A potvrdit si, že všude je chleba o dvou kůrkách.

Pokud byste chtěli na dobrou věc přispět třeba jen trošičku, je tu možnost: DMS PROTIBET na tel. č. 87 777. Cena 1 DMS je 30 Kč, organizace obdrží 27 Kč. Můžete také navštívit olomoucký Festival pro Tibet, který proběhne 5. března v Jazz Tibet (jak jinak) Clubu.

Fotky z večera jsou zde...

Hynek Pečinka