Olomoucké Dny evropského dědictví nabídly nejen ty významné památky

12.09.2016 16:00

V právě uplynulém týdnu proběhly Dny evropského dědictví, které každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. V Olomouci ale k pestré nabídce návštěv tradičních pamětihodností světské i církevní historie města přidali zajímavé koření představované třeba knižními trhy pod širým nebem, multižánrovým festivalem oslavujícím řeku Moravu protékající historickým centrem města nebo také vycházku za drobnými památkami a přírodou staré části městské čtvrti Neředín, kterou uspořádali členové spolku Přátelé přírody z místní skupiny Malá liška. Ta připadla na sobotní dopoledne 10. září.

Pozvání na dvouhodinovou procházku po jedné z tras projektu Do přírody ve městě si nenechalo ujít přes padesát zájemců všeho věku. Cestou z konečné tramvají u neředínského hřbitova k rybníčku na konci Neředínské ulice provázela Eva Sommerová, která seznámila účastníky s historií této městské části a na několika zastávkách upozornila na drobné památky zdejších spletitých dějin. Výklad doplňoval Hynek Pečinka, který pak v závěru vycházky u neředínského rybníčku pozval zvláště děti a jejich rodiče, aby si za pomoci vybavení z Vodního batohu vyzkoušeli ulovit drobnou havěť obývající rybníček a zjistili, jak kvalitní je na území města povrchová voda.

Vycházka do staré části Neředína ukázala těm, co vyrazili v sobotu za památkami, že nejsou soustředěny jen v centru Olomouce, ale že i ty malé upomínky na život obyčejných lidí stojí za to. Na podobnou vycházku můžete vyrazit i vy sami bez průvodce - popisy tras vedoucích okrajovými částmi našeho města na vás čekají na stránkách www.prirodavemeste.cz

Fotky z vycházky najdete ZDE.