Olomoučtí Přátelé přírody jsou ze Skotska zpátky doma

16.07.2012 20:07

OLOMOUC - Před několika dny se do Olomouce vrátila 18členná skupina místních Přátel přírody, kteří společně podnikli desetidenní cestu do Skotska. V téměř dvouleté historii klubu Malá liška, který „Skotský vandr s dobrou partou“ pořádal, se jednalo o největší a nejvzdálenější akci. Na severu Britských ostrovů účastníci objevovali specifickou přírodu, seznamovali se s historií krajů, kterými projížděli, i s přívětivou tváří tamních obyvatel. Na přípravě akce pracovali čtyři dobrovolní organizátoři prakticky půl roku tak, aby všechno vyšlo a neobjevila se žádná nepříjemná překvapení.

Skupina vyjela v podvečer 28. června od olomouckého Letadla dvěma mikrobusy a následující den v poledne se ocitla v nizozemském Amsterdamu. Odtud pokračovala na zámořském trajektu DFDS King Seaways, aby se v sobotu 30. června ráno vylodila v severoanglickém přístavu Newcastle upon Tyne. Skotsko už bylo na dosah a týdenní putování po něm mohlo začít. Během něj se účastníci vandru podívali na východní i západní pobřeží Skotska, vždy dvě noci pobyli nedaleko Fort Williamu, na ostrově Skye a ve městě Inverness. Poslední noc na pevnině strávili v jihoskotském Stirlingu.

Každý den čekal na olomoucké Přátele přírody zajímavý zážitek. Ať už to byla prohlídka rušné Královské míle v Edinburghu, objevení 90 metrů vysokého vodopádu v údolí pod horou Ben Nevis, návštěva palírny whisky Glenfiddich, zdymadel Kaledonského kanálu, mohutných katedrál, jejichž slávu poznáme nyní už jen z ruin či doslova uchvacující krásy ostrova Skye. A bylo toho mnohem více, co na téměř dvoutisícikilometrovém putování Skotskem zažili.

Zpět na kontinent se účastníci, kteří byli v rozmezí od dvacátníků po aktivní šedesátníky, vraceli po týdnu opět z Newcastlu, odkud je mladší sestra „Krále mořských cest“, DFDS Princess Seaways přes noc bezpečně dopravila do Amsterdamu. Zde se ocitli v neděli 8. července ráno a celý den pak jeli s větrem v zádech tak, aby kolem půlnoci stihli dorazit domů do Olomouce.

„Plán podívat se s Malou liškou do Skotska vznikl někdy na konci loňského léta. Nezapadl, naopak postupně získával kontury a na začátku července se uskutečnil,“ doplňuje souvislosti předseda klubu Hynek Pečinka. „Organizátorům se podařilo zajistit nutnou kostru a další výplň už byla také na účastnících, kteří se postarali o fajn atmosféru a vycházeli si vstříc. Chápali, že plány se mohou měnit z minuty na minutu, a dobrá nálada kolektivu nemizela, protože ji průběžně všichni posilovali.“

Olomoučtí Přátelé přírody z klubu Malá liška pořádají každý měsíc několik turistických a kulturních aktivit pro dospělé, rodiny s dětmi i mládež. Seznámit se s nimi můžete například na stránkách www.malaliska.cz. Skotský vandr ukázal, že zvládají akce i mimo republiku, a proto už se těší, jak příští rok v létě zajedou do Litvy a do francouzské Provence.

Výběr fotek z této podařené akce najdete zde...