Podzimní Hostýnské vrchy měly taky něco do sebe

25.11.2014 19:47

Letošní 17. listopad vyšel na pondělí, a tak by byla škoda toho nevyužít. Proto jsme vyjeli na tři dny mimo město, na pomezí hanáckého Záhoří a Valašska. Pohraničními kopci jsou právě Hostýnské vrchy na půl cesty mezi Přerovem a Vsetínem. Účast nebyla bůhví jaká, 7 v sobotu a 8 od nedělního večera, ale i komorní akcička má občas něco do sebe. Třeba to, že všichni na sebe mají více času.

V sobotu 15. listopadu jsme vyjeli hned po ránu a už "na svačinu" jsme byli na chatě TON na Tesáku, která nás vrátila zpátky do 70. let. Ale příjemně. Plánovaná lehká procházka na Troják se zvrhla ve 14kilometrový pochod, z něhož jsme se vraceli už za tmy a docela dobrodružně. Nicméně našli jsme dvě kešky a pak nás čekala báječná poctivá večeře a po ní kytarové jam session.

Nedělní ráno nás "uvítalo" lijákem, ale jako jindy i tentokrát jsme si věděli rady. Původní výšlap na Sv. Hostýn jsme zavrhli a nahradili ho krytým bazénem v Holešově. Ten byl taky trochu retro, asi to už o tomto víkendu mělo tak být. Pobyt v něm byl ale lepší než šlapání v dešti a bahně někde venku. Zajeli jsme i do Bystřice pod Hostýnem, kde jsme se procourali po náměstí a zaskočili do hospůdky U Hanuša. Pro pamětníky: Je to táž, jak jsme v ní seděli na výletě do Dřevohostic. Na večeři byla dnes opět poctivá krmě, a to svíčková. No a po ní jsme zase hráli a zpívali, až jsme se prozpívali k 25. výročí návratu svobody do Českých zemí.

Volné pondělní ráno potěšilo, svítilo podzimně zubaté sluníčko. Po snídani jsme se prošli ke Třem kamenům, které v lese nedaleko Tesáku značí hranice tří zeměpanství, které se tu stýkaly. Když nám Hostýn nevyšel v neděli, došlo na něj v pondělí. Sice mastňáckým způsobem, tedy autem až skoro k chrámu, ale na konci akce se to snad promíjí. Rozhrnovali jsme davy turistů, kteří stejně jako my využili volný den k výletu do přírody. Však ještě abychom seděli doma, ne?!

Fotky z této povedené akce jsou zde.