Podzimní sobota za humny Olomouce překvapila fajn počasím

16.11.2015 09:44

Počasí, které by v půli listopadu člověk nečekal, překvapilo v sobotu 14. 11. olomoucké Přátele přírody na jejich výletě ze Skrbeně do Horky nad Moravou. Už ráno svítilo sluníčko a nevypadalo to, že se to přes den změní. Určitě i proto atakovala účast na podzimním výletě po jedné z tras projektu Do přírody ve městě dvacítku účastníků. 

Z tržnice je na konečnou linky č. 18 do Skrbeně, vesnice na předměstí Olomouce, navíc vezl autobus s "jejich" reklamním polepem. Dopravní podnik města Olomouce totiž přispěl do projektu zpracováním reklamní fólie na jeden autobus a jednu tramvaj, které už od začátku června neustále jezdí městem po různých linkách.

Trasa "Hanáckou dědinou do rezervace", po které provázela Jana Votroubková, seznámila výletníky nejprve s památkami Skrbeně. Nepatří k nim jen zdaleka viditelný kostel sv. Floriána na návsi, ale i nedaleko stojící umělecky bohatý památník obětem válek nebo bývalá středověká tvrz, později hospodářský dvorec, na jehož dvoře se skrývá barokní socha sv. Floriána. Vesnice má i pěkně upravený hřbitov.

Dále cesta vedla přes přírodní památku Horecké rybníky ke Sluňákovu a zde nově vyrostlému areálu Domu přírody Litovelského Pomoraví. Účastnici zde měli možnost odpoutat se od reality a obdivovat zdejší artefakty zasazené do podzimní přírody. Tečku za příjemně stráveným půldnem představovala návštěva Pivovárku Melichárek na konci Horky směrem k Chomoutou, který měl zrovna den otevřených dveří. I píp s netradičními typy piv, což jsme velmi ocenili a poseděli u nich na dvorku, což by v půli listopadu opravdu nikdo nečekal. 

Fotky z výletu najdete zde.