Příjemná dvanáctka v lesích kolem Hanušovic

28.05.2012 19:55

Pivovarská čtvrtka je důvodem, proč už poněkolikáté vždy ke konci května vyrážíme do Hanušovic v Nízkém Jeseníku. Tento turistický pochod má své kouzlo, za které může jednak příroda zdejšího kraje, jednak příjemní lidé a také příjemné pivo, které se v Hanušovicích vaří. A tomu všemu jsme v sobotu 26. května opět přijeli vzdát hold. A trochu té příjemné atmosféry si ukrojit a přivézt domů.

Bylo nás dnes 14, kdo jsme se sešli v Olomouci na nádraží. Hosté dnes hráli trochu přesilovku, ale protože to byla jedna parta, nedělalo problém se v podstatě hned po příchodu do areálu pivovaru dát dohromady a pak už společně vyrazit a poznávat, "kdo že to se mnou dneska vlastně jde". Letos jsme zvolili 12kilometrovou trasu, která vedla z pivovaru přes celou dědinu do lesa a ještě kus dál, kde nás na Zámečku čekala pořádná přestávka. Ale ještě před ní soutěž, během níž jsme po vzoru sv. Kryštofa přenášeli nemluvně dravou řekou. Stejně jako loni jsme tu pak 

lupli pivko, kávu a nechali se ukecat na dobrou bramboračku či klobásu. Vyhlídka do údolí, kde se klikatí řeka Morava, stála také za to.

To už jsme měli za sebou polovinu trasy. Oproti loňsku jsme dodrželi vyznačenou cestu a až do konce se drželi plánku od organizátorů. A udělali jsme dobře, protože prostředí lesa, kterým jsme procházeli, bylo moc fajn. V areálu pivovaru jsme se přidali k mase návštěvníků a po vyzvednutí cílové odměny, kterou byla opět malovaná broušená sklenička s motivem Holby, jsme podlehli mastnému občerstvení, jiskrnému pivu a družné atmosféře. Místo k sezení jsme však našli u rybníka, takže když jsme se otočili zády k davu, ani jsme ty všechny lidi nevnímali. Kdo tam ještě nebyl, stihnul se podívat i dovnitř pivovaru. 

Celý den jsme si užívali sluníčka, které na Čtvrtce moc nebývá. V nejlepším se ale má přestat, a tak jsme se vydali v pět hodin vlakem do Olomouce, kde jsme se pak rozprchli povědět o skvělém dni svým blízkým. Tak jako já teď vám.

Vybrané fotky z akce jsou zde

Hynek Pečinka