Setkání s knížkou doporučilo zajímavé čtení. S příchodem podzimu se hodí

10.10.2016 10:07

Vždy poslední úterý v měsíci se koná naše Setkání s knížkou. Nevynechali jsme ani o prázdninách, a tak se v úterý 27. září mohli fanoušci dobré literatury sejít letos už po deváté. Tentokrát ve Fox clubu a u volného tématu, což znamená přines, co čteš (či chceš). U stolu s dobrým čajem, kávou, oplatky a burčákem se sešlo hned několik zajímavých příspěvků, kterým naslouchalo dvanáct účastníků.

Mája přinesla staré noviny, protože se v nich mnohdy dočtete o lepších tématech než dnes. Přečetla něco z Respektu a Literárních novin z roku 2004, třeba, že v Beskydech se vyskytli medvědi a jsou pěkně drzí. Tedy vlastně byli. Tehdy.

S Lenočkou přišel na scénu Hrdý Budžes od Ireny Douskové. Připomněla, že podle knihy vznikla i divadelní hra s Bárou Hrzánovou, a přečetla nám, jak Boženku Veverkovou snědly Němkyně.

Další příspěvek měla Eva a týkal se soužití Židů a Arabů na Blízkém východě. Tančící Arabové je kniha od Sajjida Kasuy, palestinského autora, který se v ní snaží čtenářům odjinud přiblížit každodenní stýkání a potýkání těchto dvou národů. Je to jiný pohled než ten, co známe z médií. Přece jen je běžný život něco jiného než velká politika. 

To paní Alžběta přinesla celou tašku knížek, které spojovalo jedno téma - Winston Churchill. Začala knihou Borise Johnsona, současného ministra zahraničí Velké Británie, s názvem Faktor Churchill. Ta se zabývá tím, kde se vzal muž, který v roce 1940 vzal za Brity na sebe rozhodnutí nevyjednávat s Hitlerem a bojovat, čímž jako jednotlivec ovlivnil dějiny světa. Churchillovu povahu a motivaci pak komentovala na dalších knihách, které už napsal on sám - přečetla nám něco z díla Druhá světová válka, Mé životní začátky a Dějiny anglicky mluvících národů. Osobnost sira Winstona si jistě zaslouží někdy v budoucnu nějaké naše další zastavení.

Kniha P. J. O'Rourka Jak se dnes chovat ve společnosti, kterou přispěl Hynek, byla naprosto jiného ražení. Je to odlehčené čtení na téma, jak si nedělat starosti s přehnanou etiketou, a strefuje se do rádoby nóbl morálky lidí, kteří předstírají, že jsou někdo, kým nejsou.

Závěrečné slovo měla opět Eva a záříjové Setkání s knížkou uzavřela krátkým přiblížením knihy Martina Flosmana Padre a rebe. Ta je rozhovorem katolického kněze a židovského rabína a točí se mimo jiné kolem duchovní služby v armádě, která má daleko do představy o feldkurátu Katzovi, jak ji známe ze Švejka.