Knížka je jako kamarádka z dobré rodiny

06.08.2013 14:55

Teď když nás drásají nezvykle horké dny bez kapky deště, který všechen vždy vyprší v Čechách nebo nejdále na Vysočině a na Olomouc nic nezbývá, potěší ohlédnutí zpátky do počátku června, kdy si Česko užívalo lijáků a povodní. Napsala ho teta Eva a teď se právě hodí. Cítíte ten chládek?

Na poslední naše Setkání s knížkou vzpomínám v době, kdy nepřetržitě prší, je zima a převážnou část republiky ničí kruté povodně. Voda je sice dárkyní života, ale je-li rozzlobená a bezradná, dovede ničit. Co díky ní povstalo, včetně lidských iluzí, tužeb a nálad, dovede obrátit vniveč. Spolu s rozmary klimatu nám sebrala jaro.

V takových chvílích je přímo povinností připomenout si něco povznášejícího. Naše Setkání s knížkou taková bývají. Počáteční ostych z před roku a půl zmizel. Jakoukoliv myšlenku se neobáváme sdělit nahlas svým přátelům, jsme otevřenější i kritičtější. Nejsme žádný slavný literární klub, jaké vznikaly v dřívějších dobách, kdy kniha neměla konkurenci. Kdy o vydání význačnější knihy mluvily nejen celé kluby, ale potažmo celá vzdělaná obec. Byl čas na její vstřebání, předčítání, rozbory, třeba i hádky. Kniha byla dokonale "spotřebovaná", mnozí znali úryvky zpaměti. Dnes je knih více než gramotného lidstva a "pro rychle žijící lidi jsou knihy příliš pomalé" a navíc, nejsou všechny dobré.   

Nanejvýš se dozvíme, že někde ve světě byla některá kniha oceněná, nějakou komisí, že je nejlepší. Uznávaných cen je asi 140, včetně Pulitzerovy. Je vůbec možné, že je některá kniha "nejlepší"? Není nejlepší ta, do které jsem se právě zakousla já?

V relativní pomalosti knih spočívá ale jejich krása, možnosti dobrovolného prožitku a podprahové kultivovanosti. Toto je šálek kávy našeho klubu, i když víme, že se jedná o střípky, částečky literatury. Kniha, kterou prezentuje jeden, nemusí konvenovat druhému, protože ten svoje knížky hledá v jiném literárním oboru. Všechny knihy, které jsme za celý rok a půl probírali, jsou uvedené v naší literární databázi. Však se do ní podívejte zde »

Než jsem tento článek dopsala, začalo svítit slunce, velká voda odplouvá do Němec i s naší narušenou psychikou. Bude líp !!!

Teta Eva Sommerová

 

I po prázdninách budou naše Setkání s knížkou pokračovat. Sejdeme se v úterý 24. září od 18:00 v našem Fox clubu, chystáme pro vás nový formát schůzek. Přijďte se nechat překvapit!