Sovinecko: Pohodový víkendový výšlap

12.10.2016 19:53

V sobotu 8. října se nás na autobusovém nádraží sešlo jenom sedm plus pes. Svou roli asi sehrálo počasí, kterého se možná mnozí obávali, ale opak byl nakonec pravdou. Neumrzli jsme, sem tam nakonec i vykouklo sluníčko a zvládli jsme dokonce i poobědvat v hradním venkovním bufetu.

Věrka Zatloukalová vymyslela nenáročnou trasu, kterou jsme zahájili v arboretu Makču Pikču v Pasece. Určitě stojí za to ho navštívit v jakékoliv roční době. Originální dílo, vytvořené v místě bývalé skládky písků a stavebních sutí, nabízí prohlídkovou trasu mezi terasami ze suchých kamenných zídek a sbírku 3200 druhů rostlin. I když to tady nekvetlo a nevonělo jako na jaře, bylo i v říjnu co obdivovat a kochat se zajímavými barvami. Překvapily nás růže, fíky, kaktusy, některé rostliny, například kosmatici, jsme viděli poprvé v životě. 

Pak jsme se vydali do rekreační obce Karlov, odpočinuli si u místního kostelíka a pokračovali po červené značce kolem pastvin skotu na Sovinec. Posilnili jsme se v místním bufetu a potom už hurá na prohlídku dosti členitého a zajímavého hradu, jehož historie se datuje od počátku 14. století. Mnozí jsme tu byli už poněkolikáté, ale zase bylo co nového prohlížet a i výhled z věže do okolní podzimní krajiny stál za to. A tak jsme nelitovali, že jsme někteří překonali lenost a na výlet si ráno přivstali.

Výběr z fotek najdete zde.

Zhodnotily Hanka Hulíková a Věrka Zatloukalová