V Krčmani podruhé přivolali jaro

09.04.2017 20:19

Krčmaň - Několik desítek dobrovolníků v dobových kostýmech z dvacátých a třicátých let minulého století přivolalo v sobotu 8. dubna v obci jaro. Spálili Moranu a do vesnice přinesli léto v podobě nazdobené větve s pentlemi.

Obnovení starodávné tradice zorganizovali již podruhé místní patrioti ve spolupráci s dobrovolníky z Malé lišky, základní skupiny Přátel přírody z Olomouce. "Jsme rádi, že jsme u této povedené akce mohli opět být. A stejně jako vloni po vynesení Morany vysvitlo slunce," připomněl Hynek Pečinka z Malé lišky.

Obchůzka s Moranou po obci byla veselá a barevná, občerstvení bylo dosti a zábavy rovněž. Někteří si i zatancovali, někteří se projeli na trakaři, ale nikdo neodolal nabídce slivovičky, koláčků a jiných pochutin od místních hospodářů, starostou obce počínaje. Na zastávce na Marcínku se účastníci hromadně vyfotili a přitom se dozvěděli něco z historie a původu této jarní tradice.

A Morany byly nakonec dvě. Jedna veliká, která byla nesena v čele průvodu a druhá menší, symbolická ze slámy. Tu druhou za pokřiku „my chceme jaro“ spálili účastníci akce u mostku a hodili do vody.  

Koho nevyčerpal několikahodinový průvod, mohl pokračovat v zábavě před hospodou. Tam si děti i dospělí vyzkoušeli koulení obručí, střelbu z praku, chůzi na chůdách, skákání v pytli a hru v kuličky, která se těšila asi největšímu zájmu. 

Fotky z této povedené akce najdete ZDE.