V řece Bystřici je kvalitní voda, zjistili Přátelé přírody

24.04.2013 18:50

Přátelé přírody letos v několika zemích Evropy i Afriky chodí k vodě pozorovat, co v ní žije a co kolem roste. Ani my z klubu Malá liška v Olomouci nezůstáváme pozadu. Vyrazili jsme v neděli 21. dubna do slunečného dne na řeku Bystřici, s sebou "Vodní batoh" (Water:Bag) plný sítěk, dóz, lahviček, určovacích klíčů, her a brožurek týkajících se vody a života v ní.

Vlak nás zavezl během chvilky z olomouckého hlavního nádraží do Hrubé Vody, jejíž nádraží svojí velikostí vzpomíná na časy, kdy se na ně sjížděli lidé ze samot a osad rozesetých v okolních kopcích. Nyní je údolí mezi Hrubou Vodou a Domašovem nad Bystřicí, kterým jsme se po modré značce vydali, docela opuštěné. Až na pár míst, kde vyrostly chaty a chalupy, ve kterých tráví víkendy "náplavy" odjinud.

Po vydatných deštích posledních dvou dnů byla řeka Bystřice (jíž většina nejen místních říká Bystřička nebo prostě Bynda) docela rozvodněná a kalná. Pro své pozorování jsme si ale rychle našli boční přítok - potůček, který stékal z kopce zarostlého smíšeným lesem. Na potůčku byly prudší, ale i hodně klidné úseky. Vrhli jsme se na něj se svými síťkami, lžičkami a dózami. V tu chvíli bylo jedno, kolik je komu let, protože všichni měli ten stejný lovecký zápal v očích.

Podařilo se nám objevit spoustu vodních breberek, určit je a zařadit a podle toho jsme na stupnici živočichů, vyžadujících to které prostředí k životu, zjistili, že je voda na tomto přítoku Bystřice hodně kvalitní. Své pozorování jsme zopakovali ještě jednou na Smilově, kde jsme našli uměle vyhloubený "rybník". Tady, ve stojaté vodě se vyskytovali zase úplně jiní živočichové než na prudkém potůčku. 

Pak už nás stezka vedla přes les kolem velkých javorů, které stály za obejmutí, na skály Malého Rabštejna a dále do Domašova. Na vlak domů jsme čekali na zahrádce zdejšího pohostinství, hezky opálení a příjemně unavení po celém dni pohybu na čerstvém vzduchu.

Odstartovali jsme tak českou část kampaně Water:Trails (Voda základ života) a po tomhle úspěšném dni ještě dva podobné zorganizujeme.

Fotky z akce najdete zde

  

Aktivity olomouckých Přátel přírody zařazené do projektu "Voda základ života" podporuje Ministerstvo zemědělství a statutární město Olomouc. Projekt je součástí mezinárodní kampaně hnutí Přátel přírody (Naturefriends Int'l) s názvem "Water:Trails". Jedním z cílů je ukázat především rodinám s dětmi přírodu jako levný zdroj zábavy a poučení pro volný čas a jako místo, kam se lze z města jednoduše a dostat veřejnou dopravou.V Česku se do kampaně zapojili Přátelé přírody z Olomouce, Krnova a Nového Města na Moravě.