V Rychlebských horách na příjemném velikonočním vandru

02.04.2016 13:39

Jednadvacet účastníků se nechalo zlákat nabídkou olomouckých Přátel přírody, skupiny Malá liška vyrazit o Velikonocích na sever Olomouckého kraje, do pohraničních Rychlebských hor. O prodlouženém velikonočním víkendu (25. - 28. března) měli základnu ve Vápenné, která je branou do Javornického výběžku. Odkud vyráželi na pěší výlety za poznáním přírody a historie tohoto cípu našeho regionu, kterého si turisté více všímají až v poslední době.

Ještě než dojeli v pátek na základnu, zvládli se zastavit ve Vikýřovicích, kde se nachází ojedinělé Muzeum silnic. Je jediné v Česku a dokumentuje historii výstavby cest, silnic a mostů jako spojnic od člověka k člověku. Zrovna zde probíhala výstava stavebnic značky Merkur, která je na světě téměř sto let.

Druhou zajímavou zastávkou byly vodopády Stříbrného potoka nacházející se za městečkem Žulová směrem k hranicím s Polskem. Museli se k nim dostat po lesní cestě lemované zbytky sněhu. Ten už v Olomouci dávno není. Poté, co se všichni pokochali v roklině, kam vodopád ústí, vyrazili na ubytování. Ve Vápenné to byla chalupa U Ztraceného potoka, kde účastníky čekalo milé přijetí od paní domácí Jitky a taky vydatná večeře.

V sobotu vyrazili Přátelé přírody auty do Javorníka, kde je nechali svému osudu. Po prohlídce místního zámku na Jánském vrchu, jehož interiéry byly velikonočně vyzdobeny, se vydali na okruh Račím údolím. Počasí se toho dne s nimi nemazlilo. Hned za Javorníkem začalo poprchávat a objevily se první krupky, ale naštěstí to nebylo nic vážného a dalo se pokračovat. Cesta vedla přes skalní útvar Čertovy kazatelny, kde vysvitlo sluníčko, jakoby objednané. Cílem byla zřícenina hradu Rychleby (Reichenstein) snad z přelomu 13. a 14. století. Okruh dále pokračoval přes nově zrekonstruovaný pavilon Tančírny zpět do Javorníka a dohromady zabral asi 12 kilometrů. Proto někteří neměli dost a po příjezdu do Vápenné odmítli sedět v hospodě a věrolomně se vydali na Vycpálkův lom, jehož polohu jen matně tušili. Naštěstí je cesta nesvedla a oproti ostatním měli o skalp víc. Vše se probralo večer při kytarách a zpěvu.

Na Velikonoční neděli byla připravena turistika z Velké Kraše přes Venušiny misky do Černé Vody. To už bylo trochu náročnější a skupině to zabralo celý den. Z Vápenné vyjeli ráno vlakem dál na sever a po chvíli vystoupili ve Velké Kraši, která si své jméno rozhodně zaslouží. Projít ji zabralo hodinu a vhod tak přišla zastávka u malé expozice bludných balvanů, které jsem v prehistorických dobách zavlekl ledovec až ze Skandinávie. Další výzvou byl zanedlouho výstup na Suchý vrch, kde se nacházejí útvary Venušiných misek. Malé skalní město olomoucké turisty uchvátilo tak, že se zde museli posilnit. Ale asi to nestačilo, protože pod kopcem na hrázi vypuštěného rybníka U Dubu zajásali, že je zde přístřešek s krbem, a opekli si špekáčky. Pak už to bylo do Černé Vody kousek a odtud jel autobus do Vápenné. Našli se ale tři nezdolní, kteří tam došli pěšky.

Nedělní večer zaplnila výtvarná dílna s velikonočními motivy. Zapojili se netradičně i muži, kteří si upletli pomlázku na další den. Ráno ji samozřejmě použili, a tak ženská polovina výpravy letos rozhodně neuschne. Všechno krásné ale jednou končí, po sbalení a rozloučení s místními vyrazili Přátelé přírody domů. Zastavili se ještě ve Velkých Losinách, někteří šli na zákusek a jiní i do termálního parku. Než se rozloučili, řekli si, že se do Rychlebských hor určitě musejí vrátit.

Výběr fotek z akce je zde...