V sobotu 8. dubna v Krčmani vynášejí Moranu. Buďte u toho!

27.03.2017 15:15

Veselý průvod vynese z Krčmaně podruhé Moranu

 

KRČMAŇ - Po loňské úspěšné premiéře zopakují v obci v sobotu 8. dubna akci Svátky jara - vynášení Morany s podtitulem Vážně i nevážně pro děti i dospělé.  Cílem obnoveného „pozdvižení na vsi“ je oprášit staré tradice spojené s vítáním nejkrásnějšího ročního období, a to v duchu dvacátých a třicátých let minulého století.

„Uvítáme dobrovolníky v dobových kostýmech civilistů, řemeslníků, obchodníků i úředníků,“ nastínil za pořadatele místní patriot Jaromír Jiřík.

Celá veselice vypukne od 13 hodin, kdy od kostela sv. Floriána na návsi vyrazí kostýmovaný průvod, v jehož čele ponesou silní muži velkou Moranu. Za hudebního doprovodu studentské dechové kapely projde průvod vesnicí, zastaví se u vybraných hospodářů a také na Marcínku, kde bude připomenut původ historie vynášení zimy.

Stejně jako vloni bude potom Morana symbolicky zničena u mostku a místo ní budou do vesnice přineseny rašící nazdobené větve jako symboly jara. Tím ale program zdaleka neskončí.

 „Od 16 hodin začnou před hospodou probíhat ukázky lidových řemesel a soutěže pro děti, připravena bude i výstavka starých fotografií ze života obce před sto lety,“ přibližuje Jaromír Jiřík. Chybět samozřejmě nebude ani bohaté občerstvení, mimo jiné v podobě dobrot z udírny.  

Stejně jako při loňské premiéře se na pořádání akce podílejí místní nadšenci, obec Krčmaň a dobrovolníci z Malé lišky, olomoucké skupiny spolku Přátelé přírody.

Do Krčmaně se lze dostat i veřejnou dopravou tak, abyste stihli začátek průvodu. Z olomouckého autobusového nádraží, stanoviště č. 11, odjíždí autobus ve 12.35 hod. Zpět do Olomouce lze jet autobusem v 17.35, a to přes Přerov.

(hah)