Výlet na Šumpersko jsme pojali v halloweenském duchu

01.11.2017 11:30

O státním svátku v sobotu 28. října jsme podnikli v deseti účastnících výlet do Velkých Losin. Původně měl být spojen ještě s výšlapem na vloni otevřenou rozhlednu Bukovka. Vzhledem k deštivému nebi jsme si ale při cestě ve vlaku odhlasovali, že rozhlednu odložíme, až budou lepší klimatické podmínky. 

Ve Velkých Losinách jsme jako první navštívili zdejší ruční papírnu, založenou na sklonku 16. století pány ze Žerotína. Je unikátem, který patří k nejstarším svého druhu v Evropě.  Ruční papír se tady totiž stále vyrábí tradičním postupem z bavlny a lnu.  Po prohlídce manufaktury jsme se šli v dešti, ale s odhodláním, projít k pěknému místnímu renesančnímu zámku, známém čarodějnickými procesy.  V 17. století kvůli nim přišlo v průběhu necelých dvou desítek let jen na losinském panství kolem stovky lidí o život.

A po obědě už následovala relaxační část výpravy, návštěva místního termálního parku. Tam jsme si dokonale užili léčivé vody a odpočinku. Nakonec, pro počasí toho dne to byl program naprosto ideální. A protože Halloween byl jen za pár dnů, závěr výletu a jízdu vlakem domů jsme si zpestřili halloweenskými maskami, jak jinak než povětšinou fotogenickými.

"Jste milá a přátelská skupina, která nepokazí žádnou legraci. A i přes nepřízeň počasí jsme si akci užili na jedničku. Voda v termálu byla opravdu teploučká a papírny mě překvapily zpracováním textilií," shrnula dojmy z výjezdu jedna z účastnic Jitka Kurfürstová.

Výběr z fotek z této akce najdete zde.

Zaznamenala Hana Hulíková