Z návštěvy v Mladějově jsme přivezli koše hub

31.08.2014 14:24

Poslední srpnová sobota (30. 8.) byla co do zážitků hodně výživná. Na výjezd s názvem "Na chalupu do Mladějova" jsme sice z Olomouce vyrazili jen čtyři, tedy jedno auto, zato se nám mnohé splnilo. Objevili jsme neznámý kraj v kopcích mezi Zábřehem a Svitavami a našli jsme v něm na první dobrou chalupu Zdeňka Beila, který tuto akci spolu s - bohužel nemocnou, a tudíž nepřítomnou - Jitkou Zahálkovou vymysel. Nejprve jsme si ale nechali poradit, kde jsou v lese největší hřiby, a vyrazili jsme si to ověřit. Hynek, Hanka a Ivoš by sbírali všechno, co v lese našli, nebýt Macka, která je usměrňovala větami typu "To je límcovka měděnková, jedlá, ale podřadné kvality." I přes její zásahy jsme z lesa vynesli dva napůl plné koše a jednu tašku hub k tomu. Cestou zpět na chalupu se nám povedlo zahlédnout parní vláček mladějovské úzkokolejky, na který si necháme čas někdy příště.

Po houbařské části akce nastala ta chalupářská. Napřed jsme si opekli špekáčky, po čemž následovala prohlídka všech prostor domu od sklepa po půdu. Zvláštní zastavení si vyžádala expozice nalezených žehliček a drátěnek. Na zahradě jsme pak setřásli švestky, které si daly říct, za pomoci plachty, s níž jsme se pohybovali jako hasiči při zásahu. Ten řídil Zdeněk, který nám pak i ukázal, co se švestkami dělá. Co by - dává je do sudu zkvasit.

Olomoucké povinnosti ale volaly, a tak jsme museli pěkné odpoledne přerušit v půli a vyrazit k domovu. Mladějovská chalupa i okolní kraj je ale místo, kam se rozhodně budeme vracet. 

Fotky z výjezdu jsou tady