Zmrzlý Hanák a lišky v mlze

30.01.2011 20:23

V sobotu 29. ledna 2011 proběhla první liščí akce. Náš klub se zúčastnil pochodu "Zmrzlé Hanák", který připravil KČT - Klub Dobrý hospodář z Olomouce. Jde o tradiční akci s pravidelnou účastí kolem 200 pochodujících. I letos tomu nebylo jinak a počasí se trefilo do názvu akce. V polích kolem Šternberka a Uničova, kudy pochod vedl, panovala hustá mlha, jemné mrholení a mráz asi 10 stupňů pod nulou. Přesto jsme absolvovali celou trasu a diplomy, které jsme převzali v cíli, byly zasloužené.

Prvních pět našich odvážlivců se sešlo ráno v půl desáté na olomouckém hlavním nádraží a plným motorákem se přemístili do Újezda u Uničova. Zde se k nám přidali další dva a pes Asko opatřený oranžovým reflexním šátklem. Start i cíl všech tras byl ve škole v Újezdě u Uničova proměněné pro dnešní den v základnu, občerstvovnu a ohřívárnu účastníků pochodu. Místní si zato spokojeně hověli doma v teple a určitě si klepali na čelo, kdo jim to chodí v tomto nečase pod okny. My jsme ale hned po obdržení startovních listů s pořadím kolem 170 vyrazili na vybranou 15kilometrovou trasu přes Haukovice, Dlouhou Loučku a zastávku v pasecké restauraci Na Vyhlídce zase zpět do Újezda. 

Cesta vedla po asfaltu a ubíhala fádně, protože všude ležící mlha nedovolovala žádné vyhlídky. Moc nám to nevadilo, bylo o čem povídat, co jíst a co pít. Ke konci trasy už z nás byli opravdu zmrzlí Hanáci a Hanačky, jak pořadatelé zamýšleli. V cíli - škole - jsme ale získali původní tělesnou teplotu, diplom a odznak, dali si kafe a po chvíli odjeli domů. Už se ale těšíme na další pochody, kdy trasa povede lesem. Trasy přes pole moc pro nás nejsou.

Účastnilo se sedm odvážných mužů a žen, kteří za svou odvahu získali nejen diplom a odznak pořadatelů pochodu, ale od nás i odznáček Přátel přírody, aby se napříště na tom světě širokém poznali s dalšími podobně smýšlejícími lidmi. Byli s námi Zdeněk Beil, Silva Haplová, Mirek Holica, Mirka Langmannová, Hynek Pečinka, Hanka Poliánová, Jitka Zahálková a pes Asko. Čestné uznání za příchod do restaurace Porto na konci pochodu získávají Eva Sommerová a Matěj Příhoda.

Fotky z akce jsou zde