Objevili jsme adventní atmosféru Drážďan i poklady místní historie a kultury

06.12.2019 17:52

Na svůj adventní zájezd jsme poprvé vyjeli v roce 2014, a to do Vídně, a od té doby jsme ani jednou nevynechali. Navštívili jsme několik svátečně vyzdobených měst u našich zahraničních sousedů a v posledních letech tam i strávili noc, abychom pořádně nasáli atmosféru čekání na Vánoce. Letos padla volba na saskou metropoli Drážďany. Minibusem se tam v sobotu 30. listopadu 2019 nad ránem vydalo 20 účastníků. Akci zajistili Marta P. Perůtková, Andrea Poláková a Hynek Pečinka za dopravní podpory cestovní kanceláře JV Tour.

Kolem poledne jsme vystoupili v Drážďanech, které nás přivítaly mrholením přecházejícím v lehký déšť. Naštěstí ne nadlouho. Vydali jsme se na kulturně-historickou vycházku, kterou připravila Marta. Seznámili jsme se s nejvýznamnějšími památkami v centru města a s dvěma přestávkami na vánočních jarmarcích, jichž je ve městě několik, jsme po třech hodinách přišli k naší ubytovně.

Po ubytování a chvíli odpočinku jsme se společně vydali na hlavní vánoční jarmark, Striezelmarkt na hlavním náměstí, pojmenovaný podle tradiční drážďanské vánoční štoly, kterou prostě každý návštěvník musí aspoň ochutnat, pokud si ji rovnou neodveze domů. Sobotní večer si pak užil každý po svém.

V neděli dopoledne bylo naplánováno volno, přičemž zhruba polovina účastníků společně navštívila obrazárnu Zwinger s výstavou 50 nejvzácnějších obrazů z jejích sbírek. Druhá polovina jim zdatně sekundovala v terénu a prošla si včerejší trasou za světla. Obě skupiny našly čas i na nezbytný svařák a drobné nákupy. Společně jsme se potkali chvíli po poledni před operou a odcestovali domů, kam nás Andrea večer v pořádku vrátila.

Takže za rok zas – tentokrát za adventní atmosférou bavorského Norimberku!

Výběr fotek z povedeného adventního zájezdu jsme pověsili semsemhle a ještě semhle.