Příjemná atmosféra adventní Opavy nám učarovala

18.12.2018 14:47

V Opavě bylo fajn. Jelo nás 11 kousků všeho věku. Zima byla tak akorát, dala se vydržet, ale nebylo to na dlouhé povídání před jednotlivými památkami. Shodli jsme se, že vypíchneme nejdůležitější fakta a aspoň stihneme více památek a zajímavostí, kterých je Opava plná. Spoustu kostelů, soch, zajímavých domů počínaje nádražní budovou, přes knihovnu po nejstarší obchodní dům v republice Breda. Ve výkladu jsme se střídali s Tomášem Ťujou Pospíšilem. 

Víme co je to konkatedrála. Někteří, kteří dosáhli na kliku, byli uvnitř. Ve Slezském divadle zrovna hráli kus o Lišce Ryšce, ptačím sochám svítily oči a otáčely hlavy. ;-) Adventní trhy byly na tom menším náměstí, překvapilo nás, že tam není moc lidí, ale aspoň na nás zbylo více punče, který byl skvělý. Hádali jsme, co je podivná socha a padaly názory - slon, brontosaurus bez hlavy, mravenečník. A vyluštění vám řeknu teď. Je to Špión. Nevím proč, ale je a stál 900 000 korun.

Potom jsme se chtěli najíst. Restaurace Minipivovaru vypadala nadějně, ale oproti létu měli asi vánoční přirážku, tak jsme si svorně dali polévku. Všechny tři možnosti byly vynikající. Následoval rozchod, který účastníci využili podle svého, někdo byl v Slezském zemském muzeu, někdo se šel dojíst, jiní jsme skončili v úžasné kočičí kavárně 9 životů a všichni jsme se zase sešli na nádraží. 

V Ostravě, kde byl přestup, měl náš vlak chvilku zpoždění a to jsme maximálně využili k zahřívání pohybem. Pohybovaly se jezdící schody a my na nich. V Olomouci jsme se rozloučili a zdálo se, že se všem výlet líbil. 

Fotky z něj najdete tady. Lenka Lenočka Pospíšilová