První máj jsme oslavili plavbou na raftech. Bude z toho nová tradice?

03.05.2018 19:26

V úterý 1. května jsme uskutečnili prvomájovou plavbu na raftech na trase od Bolelouckého jezu do Lobodic. Nenáročnou čtrnáctikilometrovou trasu vhodně zvolili kapitáni výpravy Petr Zatloukal a Zdeněk Zbožínek s ohledem na to, že složení posádek bylo dle očekávání velmi nesourodé. Pospolu tak seděli ostřílení vodáci s těmi, kteří drželi pádlo v ruce poprvé.

Na sraz se dostavil hojný počet účastníků. Byla mezi nimi více než polovinu hostů - neboli cizích či méně známých tváří - a připojili se tenkrát i některé lišky a lišáci, které vídáme jen velmi sporadicky.  Nakonec do čtyř raftů nasedlo pětadvacet „statečných“ a vydali se po mírném proudu řeky Moravy vstříc novým zážitkům. Po cestě nás ještě různě na kolech, autem či pěšky doprovázela bezmála desítka dalších příznivců, kteří tvořili logistické zázemí a přivítali nás v cíli.

Na klidné řece, kterou lze ve vodácké hantýrce označit výrazem olej, jsme si vychutnávali krásy okolních lužních lesů, starých mostů, soutoku Moravy s Bečvou. Zlatým hřebem plavby potom byla Národní přírodní rezervace Zástudánčí, lokalita mimo jiné významná hnízděním a migrací více než 160 druhů ptáků včetně chráněného ledňáčka říčního.  A taky jsme se hodně nasmáli, protože jsme si na široké řece mohli i tři rafty spojit dohromady a Moravou proplouvat opravdu v hojné a veselé společnosti.

Po zdolání řeky nás čekalo občerstvení v podobě uzených dobrot ve Sportbaru Baďa v Lobodicích. A po jídle došlo i na kytary a zpět. Všichni jsme se shodli na tom, že prvomájová plavba byl skvělý nápad. „Měla by se z toho udělat nová liščí tradice,“ shrnula za všechny jedna z „prvňáčků“ na raftech Tonka Caleková. 

Za spokojené účastníky sepsala Hanka Hulíková

 

Výběr z fotek z této povedené akce je zde