Ještě k Setkání s knížkou: Verne a jeho svět očima Tety Evy

05.02.2014 12:56

Škoda neuveřejnit další reakce a dojmy z lednového Setkání s knížkou na téma Jules Verne a jeho fantaskní (tedy snový) svět. Tady je po Radkově článku ještě jeden:

V zimě se dobře povídá i poslouchá nebo sleduje něco zajímavého a dobrodružného. Julese Verna jsme v úterý 28. ledna proklepali ze všech stran. Sám si žil život postupně, téměř 80 let, ale naše chvály i výhrady trvaly vlastně okamžik, asi 3 hodiny. Byl to člověk ještě dosti pomalého 19. století. Chvála se týkala zejména spisovatelovy fantazie, znalostí, čtivosti, napínavosti a obdivuhodných vizí budoucnosti. Cit pro čest je cítit z každé stránky. Ale společensky se J. V. nevymanil ze skořápky své doby. Kolonizovat vzdálené země je "správná věc", sociální cítění se Verna téměř nedotklo. Jistá rozvláčnost příběhů je vcelku logická. Jak jsme si dříve říkali, v dobách bez televize a rádia ubíhal čas jinak, knih nevycházelo tolik co dnes. Kdo číst chtěl, nemusel časem na čtení šetřit, tempo příběhu vyhovovalo, dokonce mohlo zvyšovat napětí.

Odhalili jsme, že verneovky jsou zalidněné postavami asi jen sedmi typů, od individualistů s až démonickými rysy až po bezejmenný dav necivilizovaných domorodců – barbarů. Ti jsou schopní všeho zlého, včetně zrady. Často bojují s "hodnými kolonizátory". Dnes by se tento boj nazýval národně osvobozenecký. Připomněli jsme si některé geniální vynálezy a vymoženosti, které ve verneovkách přestavuje Nautilus, parní obrovský slon, vzdušný balon pro odvážlivce, raketa na měsíc (pan Brouček měl tedy čím cestovat), neznámá zkázonosná látka, skrývající energii pro zničení celých států.

Sám Jules Verne  si byl dobře vědom své vynikající erudice, ale naneštěstí jeho počátky tvorby spočívaly v příspěvcích do časopisu pro mládež. Zařazení do "dětské literatury" se na něj přilepilo navždy a bylo důvodem, proč nedošel ocenění a doživotního členství ve Francouzské akademii. Velice o to stál, protože hranice dětské literatury překonal výrazně a v mnoha směrech.

Pokusíme – li se o souvztažnosti, mohou nás napadnout např. vynálezy Leonarda da Vinci, i když mistra Leonarda si jaksi vážíme více. Při obrovské nadsázce i génius Cimrman "vynalézal" bravurně, ale s ním se zase více nasmějeme. Nebo James Bond, používal a rozuměl všem moderním vynálezům a hračičkám s obrovskou vynalézavostí a samozřejmostí. Ale filmy s agentem 007 jsou ještě napínavější než Verneovky.

Všichni čtyři aktéři našeho setkání se snažili, aby dohromady prohnětli celého Verna, včetně filmů jím inspirovaných, natočených u nás i ve světě. Některé ukázky jsme zhlédli, včetně kuriózního němého snímku z roku 1902. Radek byl výborně připravený, výběr filmů byl nepřeberný. Naše téma mu bylo určitě velmi blízké, protože jeho dlouhodobé hobby je sci-fi a má rozsáhlé znalosti v tomto oboru literatury. A tentokrát se to všechno sešlo.

ČTĚTE, PIŠTE, POZNÁVEJTE PŘÍRODU, SVĚT A LIDI V NĚM.

Napísala Teta Eva