Kam za jarem? Tuto sobotu do Krčmaně

12.03.2016 20:50

Vzkřísit staré tradice, spojené s vítáním nejkrásnějšího ročního období, se letos rozhodli v Krčmani na Olomoucku. Na tuto sobotu 19. března zde totiž připravují ve velkém stylu akci Svátky jara - vynášení Morany s podtitulem Vážně i nevážně pro děti i dospělé.

„Vše proběhne v duchu dvacátých a třicátých let minulého století, proto nebudou chybět dobrovolníci v dobových kostýmech řemeslníků, obchodníků, úředníků či dobových civilistů,“ nastínil za pořadatele místní patriot Jaromír Jiřík.

Od 11 hodin vyrazí z návsi od kostela obcí kostýmovaný průvod, doprovázený živou dechovou kapelou, jehož čelu bude vévodit velká Morana.  Veselá skupina navštíví předem domluvené domácnosti, přičemž na zastávce na Marcínku bude přítomným vysvětlena historie a původ této jarní tradice. Následuje symbolické zničení Morany u mostku a do obce budou jako symbol přicházejícího jara přineseny rašící nazdobené větve.

Odpolední program od 14. hodiny se přesune před místní hospodu. „Tady si budou moci návštěvníci vyzkoušet stará lidová řemesla a hry, jako například kolování obručí, drátenictví, tlučení špačků, kuličky, chůzi na chůdách nebo střelbu z praku,“ popsal Jiřík. Atmosféru počátku minulého století přitom podtrhne dobová reprodukovaná hudba a  výstavka starých fotografií z obce, pro srovnání doplněná i o snímky současné.  Nezapomnělo se ani na žaludky přítomných, protože budou připraveny zabijačkové speciality.

„Snad se nám podaří zavést v Krčmani staronovou tradici a dění v obci oživit,“ uzavřel Jaromír Jiřík.  Pro pořádání akce spojili síly místní nadšenci s dobrovolníky z Malé lišky, olomoucké skupiny spolku Přátelé přírody.