Listopad 2019 s Malou liškou

22.10.2019 15:27

AKTUALIZACE 8.11.2019

Opět po roce je tu listopad, měsíc, v němž slavíme výročí založení skupiny Přátel přírody v Olomouci (28. 11. 2010). Při té příležitosti se naši členové sejdou na výročním shromáždění a následně své jubileum řádně oslaví. Na ostatní listopadové akce ale zveme i širokou veřejnost. Do přírody se s námi můžete podívat hned dvakrát - na kratší výlet po stopách malíře Maxe Švabinského a na delší túru z Vamberka do Žamberka, dvou východočeských městeček. Cestovatelský večer připomene naše letní vysokohorské putování rakouskými a balkánskými horami a literární Setkání s knížkou se zaměří na životní příběh Franze Kafky. A na konci měsíce vyjedeme za adventní atmosférou saských Drážďan.

Doufáme, že si k nám v listopadu najdete cestu. Pokud není uvedeno jinak, není se třeba na žádnou z akcí hlásit dopředu a všechny jsou otevřené veřejnosti všeho věku. Naše aktivity přinášíme ve spolupráci se statutárním městem Olomouc.

 

Sobota 2. listopadu VÝLET Po stopách Maxe Švabinského

7.45 │ sraz vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 8.09 směr Česká Třebová)

Z České Třebové se vydáme malebným krajem, který okouzlil malíře Maxe Švabinského (1873 – 1962). Lesem dojdeme k poutní kapli Panny Marie Pomocné na Horách se studánkou, zastavíme se v pravěké osadě Křivolík a dojdeme do vesnice Kozlov. Prohlédneme se chaloupku Maxe Švabinského a krásnou malovanou dřevěnou kapli. Vystoupáme na Kozlovský kopec k Chatě Maxe Švabinského, ve které je restaurace. Kolem rozhledny, bohužel již zavřené, dojdeme modřínovým lesem zpět do České Třebové. Délka trasy je 10 km. Návrat do Olomouce kolem 16.00 hod.

Akci vede Helena Jandová a Hanka Hulíková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý sám, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách.

 

 

Čtvrtek 7. listopadu CESTOVATELSKÝ VEČER Vrcholky rakouských Alp a hory Černé Hory

18.00 │ Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2  

Příjďte za námi na povídání s promítáním fotografií z našich dvou letošních turistických zájezdů do zahraničí. Zážitky z horských túr v rakouských Korutanech a Salzbursku přiblíží Jana Goláňová, balkánská pohoří Černé Hory představí Hynek Pečinka.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Sobota 16. listopadu TURISTIKA Z Vamberka do Žamberka

7.00 │ sraz vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 7.20 směr Česká Třebová)

Z Vamberka, města krajky - se židovským hřbitovem – půjdeme přírodním parkem Orlice přes několik vyhlídek, podél toku Divoké Orlice, přes rodný dům Prokopa Diviše a Tyršovu rozhlednu do Žamberka. Zde je další židovský hřbitov a domácí pivovar. Trasa: https://mapy.cz/s/jogufuvove (17,5 km; 5:15 hod.). Do Olomouce přijedeme v 19.00 hod.

Akci vede Hynek Pečinka. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý sám, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách.

 

 

Úterý 19. listopadu PRO ČLENY Liščí koulování, aneb turnaj v bowlingu

pozvánku s podrobnostmi a termínem přihlášení obdrží členové e-mailem 

 

Sobota 23. listopadu PRO ČLENY Výroční shromáždění členů a oslava 9. výročí založení skupiny Malá liška

pozvánku s podrobnostmi obdrží členové a zvaní hosté e-mailem 

 

 

Úterý 26. listopadu SETKÁNÍ S KNÍŽKOU Divný pavouk Franz Kafka

18.00 │ Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2  

Franz Kafka byl židovský spisovatel, německy píšící, ale propojený výhradně s Prahou. Bojoval a prohrával sám se sebou, lidem se spíše vyhýbal. Podceňoval se, cítil se nepochopený, okolí a doba ho iritovaly. Postavy jeho knih mají často podobné pocity, spisovatel je ale zveličuje, geniálně ironizuje, při psaní baví sám sebe. Za svůj krátký život napsal jenom tři romány, které jsou překládané, známé a obdivované po celém světě. Ke konci bylo jeho zdraví chatrné, a když už věděl, že se nevyléčí, vyslovil obludný paradox: „Člověk je odsouzen k životu, ne ke smrti!“

Na besedu o Franzi Kafkovi s ukázkami z jeho tvorby zve Eva Sommerová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.  

 

Víkend 30. listopadu – 1. prosince ZÁJEZD Advent v Drážďanech

Autobusový zájezd za předvánoční atmosférou do metropole Saska. Více...