Poslední únorový večer ozvláštnily zajímavé knížky

03.03.2017 17:59
Pořádáme-li Setkání s knížkou na volné téma, bývá méně navštěvované. Přesto se v úterý 28. února skalní knihomolové věrně dostavili do Fox clubu. Každý četl, Lenočka nejvíc, představila asi 8 zajímavých knih, např "Deník fejsbukové matky" (Lucie Nachtigalová).
 
Vlasta donesla "Ženy - poklad k objevení" (Radová, Jandová). Kniha sama se tvářila nezajímavě, ale když jsme ji vyzvali, aby kousek přečetla, hned bylo znát, že je v ní plno zajímavostí a pokladů k objevení.
 
Nebyly všechny knihy "ženské", přestože se blíží MDŽ, na které mnozí s úlevou zapomínají. Osobně znám autora knihy "Nežil jsem zbytečně a byl jsem u toho", Romana Gronského, Olomoučáka, sběratele, soudního znalce, historika. V knize představuje svého otce MUDr. Lothara Grünwalda-Gronského, jeho barvité osudy v zahraničním odboji (Tanger, Británie) a celou svoji širokou  židovskou rodinu, jejíž příslušníci téměř všichni zemřeli v koncentračních táborech. Někteří mají v Olomouci stolpersteiny?, o jejichž vzniku, smyslu a dalších konkrétnostech jsme se též z knihy dozvěděli.
 
Eva Benešová se nám svěřila, že čte většinou historické faktografické knihy, hlavně o hřbitovech, náhrobcích, smírčích křížích. Zmínila knihu "Ztracené adresy, pomníky a hřbitovy" (Milan Tichák).
 
Paní Alžběta opět překvapila hloubkou vhledu do osobností, tentokrát některých bývalých státníků v těchto knihách: "Císařův prezident" (David Glockner) a "Beneš jako Rakušan" (Jiří Gruša). Byli všichni prezidenti takoví, jakou si o sobě tvořili image? Žil tatíček Masaryk tak skromně, jak ho mnozí současníci viděli? A kdo že byl jeho biologický otec? Sám kaizr Franc Josef? Mnohé tomu nasvědčuje, i to, že se "starej Procházka" o všechny svoje děti v hříchu vzorně postaral. Mnoha takových výhod si TGM užil nadmíru.
 
Tak nějak se tedy setkání odehrálo. Končili jsme asi po dvou hodinkách s pocitem, že by se dalo povídat do rána. Každý něco ví, něco četl a skládanka postřehů se utěšeně zaplňuje.