Příroda je stále otevřená kniha a jen v ní opravdu stojí za to číst

26.02.2015 20:54

Povídání o únorovém Setkání s knížkou má v nadpisu citát katalánského architekta Antonia Gaudiho. Ve Fox clubu se v úterý 24. února sešlo 11 vášnivých čtenářů. Někteří přinesli tentokrát hodně kontroverzní knihy, ostatní si přišli jen poslechnout doporučení svých kolegů.

S příchodem filmu Padesát odstínů šedi Radek vytáhl k diskuzi stejnojmenný bestseller anglické autorky E. L. Jamesové. Je to asi jedna z prvních knih, kterou četl víc než jeden dva přítomní, dobře polovina se přiznala, že do kniha nakoukla. Chvíli jsme se hádali nad detaily, jakože někdo něco byl nebo nebyl, ale závěrem jsme došli k tomu, že kniha to sice není zázračná a kdovíjaká, ale čte se příjemně, a člověk si u toho nenáročně odpočine.

Lenočka pak pěkně hovořila o Zodiakovi, jestli se o takovém tématu dá v nějakém smyslu říci „pěkné“. Jeden z nejslavnějších masových vrahů žen v USA 20. století, který nebyl nikdy dopaden, a o kterém právě nově vyšla kniha přeložená do češtiny.

Jana se přinesla příjemnou publikaci Václava Cílka Krajiny domova, určenou pro děti od 9 let, ale líbila se i nám dospělým. Pěkné krátké příběhy z celé naší vlasti jsou doplněny ilustracemi namísto fotek, a protože s Cílkem už jsme se setkali dříve, shodli jsme se na jeho nesporných spisovatelských kvalitách.

Teta Eva doplnila od posledně povídání o literárním historikovi Martinu Putnovi, aby nám objasnila jeho tajemnou duši. Nejvíce pobavily jeho novotvary v českých nadávkách, jako arcip*čus...

Závěrem jsme zahráli na lehčí notu s knihou Jeremy Clarksona, známého anglického motoristického novináře. Objasnil nám, proč je Rolls Royce Phantom jedno z nejlepších aut na světě, a pak už jsme se pomalu rozešli domů.

Citátem jsme začali, citátem i skončíme. „Nejdříve si knihu koupíš, potom si ji přečteš. Kolik spisovatelů by zemřelo hladem, kdyby tomu bylo naopak.“ Karl Kraus, rakouský spisovatel, dramatik a novinář začátku 20. století.

Všechno, co jsme zatím přečetli, je v našem profilu na Československé bibliografické databázi.

Radek Hrachovec