První akce roku 2022: Víte, co je upcycling? My už ano

13.01.2022 20:16

První setkání členů a příznivců olomouckých Přátel přírody v novém roce 2022 proběhlo v úterý 11. ledna v „novém Fox clubu“, neboli klubu pro seniory v Pavelčákově ulici. Mottem setkání, které přitáhlo téměř třicítku účastníků, bylo Dones, co ti doma zavazí. Tématem upcyklace, neboli směru, jehož cílem je přeměna starých a nepotřebných produktů na produkty s vyšší užitnou hodnotou, než jakou měl původní výrobek, provedl přítomné mladý oděvní návrhář David Nikolov, který při své tvorbě využívá starší kousky oděvů, aby je zkombinoval do nového modelu a dal jim tak novou kvalitu. S jeho výrobky se můžete setkat pod značkou Valery.

Po krátké besedě následoval bazar oblečení doneseného účastníky, kteří si místo toho, co se jim doma nehodilo, mohli odnést naopak to, co ještě využijí. Tak daná věc dostane šanci na další život, dělá radost novému majiteli a ten mimoděk šetří životní prostředí a suroviny, produkuje méně odpadu a ušetří peníze.

Po ukončení někteří ještě zasedli v blízkých hospůdkách, aby si popovídali, jak strávili konec starého roku a jak se mají v tom novém. Jako první liščí akce letošního roku dost dobré! Za nápad na téma Dones, co ti doma zavazí děkujeme naší člence Věře Zatloukalové.

Přečtěte si rozhovor s Davidem Nikolovem >>

Zjistěte více o upcyclingu >>