Říjen 2022 s Malou liškou

18.08.2022 15:22

AKTUALIZOVÁNO 19.10.2022

K účasti na našich říjnových akcích zveme všechny naše členky a členy a také veřejnost všeho věku a velikostí. Stačí přijít na sraz. Rádi vás uvidíme. Doufáme, že si vyberete! 

 

Úterý 4. října ÚTERNÍ VYCHÁZKA Vodní nádrž Nemilka

8.15 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.33 směr Kouty n. Desnou)

Kratší výlety s názvem Úterní vycházky jsou pro ty, kteří (už) nemusejí do práce. Tentokrát nás Majka Miklasová povede údolím Moravské Sázavy z Lupěného okolo vodní nádrže Nemilka do Zábřeha.

Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Na srazu bude možnost domluvit se na společnou jízdenku se slevou.

 

Pondělí 10. října HISTORICKÁ VYCHÁZKA Zmizelá Olomouc

17.00 | náměstí Republiky, před Vlastivědným muzeem

S nadšeným průvodcem Milošem Havrdou se tentokrát vydáme na místa, kde naše město vypadalo jinak než dnes. Předmětem říjnové historické vycházky bude zmizelá Olomouc.

Akci domluvila Lenka Pospíšilová. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Úterý 11. října POSED - PRO ČLENY A PŘÍZNIVCE Letní foto zážitky

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Pavelčákova 21, vstup z ul. Uhelná naproti restaurace Morgan

Na říjnovém setkání členů a příznivců olomouckých Přátel přírody si promítneme fotky Českého Švýcarska, nedávno stiženého rozsáhlým požárem. Fotky, které představí Eva Poláchová, budou dokumentovat stav z loňského léta, kdy tam strávila dovolenou. Následně Jiřina a Zdeněk Zbožínkovi zavzpomínají na naši letošní letní expedici, která stihla oblast národního parku a okolí poznat také ještě před požárem. Přijďte se potkat i pokochat pěknými fotkami a třeba se na nich i poznat. Vstup volný, kávu a čaj pro vás máme, zbytek (si) doneste. 

 

Neděle 16. října MĚSTSKÁ HRA Mohelnice

7.45 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc 

Hra, při níž se účastníci projdou vybraným městem a plní úkoly, při nichž se dozvědí zajímavosti z jeho historie a současnosti, nás tentokrát zavede do Mohelnice. Ta se nachází v trojúhelníku mezi hrady Bouzov, Mírov a Úsov. Má řadu zachovaných památek, městskou památkovou zónu a zajímavé vlastivědné muzeum.

Akci vede Lenka Lenočka Pospíšilová. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Na srazu bude možnost domluvit se na společnou jízdenku se slevou.

 

Úterý 18. října ÚTERNÍ VYCHÁZKA Nadhledna Háječek

7.15 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 7.33 směr Kouty n. Desnou)

Kratší výlety s názvem Úterní vycházky jsou pro ty, kteří (už) nemusejí do práce. Pojedeme vláčkem a buskem do obce Horní Studénky. Pěšky se projdeme do malé obce s krásným názvem Postřelmůvek přes rozhlednu na vrchu Háječek, která má název Nadhledna a je celoročně přístupná. S sebou jídlo a pití na celý den.

Akci vede Helena Polášková. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Na srazu bude možnost domluvit se na společnou jízdenku se slevou.

 

Sobota 22. října TURISTIKA Z Rakůvky do Náměště na Hané

7.55 | ODJEZD busu 442 směr Raková z autobusového nádraží (8.03 tržnice plocha, 8.09 Dvořákova, 8.14 krematorium)

Turistický pochod začneme v obci Rakůvka nedaleko Konice, půjdeme kolem pramene Ochozské kyselky (láhev s sebou!) Rakovským údolím podél potoka Pilávka. V Krakovci uvidíme kapli sv. Antonína a renesanční zámek, dále půjdeme Terezským údolím až do Náměště na Hané.

Trasa má cca 15 km, 4 hodiny chůze + přestávky. Mapa: https://mapy.cz/s/berosuhuko.

V Náměšti na Hané je možnost navštívit zámek nebo pivovar Jadrníček. Možnost pozdního oběda či občerstvení až v cíli. Návrat do Olomouce nejpozději do 18.00 hod.

Akci vede Hynek Pečinka. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Čtvrtek - neděle 27. - 30. října VÝJEZD Běží Liška k Táboru

Podzimní turisticko-poznávací pobyt na jihu Čech. Více zde...