Říjnové Úterní vycházky: Za tvrzí, přehrádkou a Nadhlednou

10.10.2022 17:19

Úterní vycházku připravenou na 4. říjen 2022 měla na starost Majka Miklasová, která nás zavedla do obce Nemile u Zábřehu, kam jsme dojeli vláčkem. Vycházku začínáme prohlídkou obce a především tvrze, ale bohužel jen zvenku. Přesto stála za to.

První zmínka o tvrzi pochází z roku 1374. Kolem roku 1620 byla přestavěna v renesanční sídlo. Erb, který jsme viděli, patřil vladykovi Kryštofu staršímu Huberckovi z Belnsdorfu. Z renesančních dob pochází ještě klenák s maskaronem lva nad znakem šlechtice. Tvrz je svými renesančními interiéry nejzachovalejší v Olomouckém kraji. Později byla část tvrze přizpůsobena hospodářským účelům. Nyní se o stavbu stará spolek Tvrz Nemile u Zábřeha. Prohlídka je možná po předchozí domluvě a přístupno je zatím 6 místností a zahrnuje kachlovou místnost, kapli, velký sál a černou kuchyň.

Od nemilské tvrze pokračujeme k přehradě Nemilka, která dříve sloužila jako zdroj pitné vody, dnes je v soukromých rukách a slouží především rybářům. Krásnou podzimní krajinou pokračujeme v cestě okolo přehrady a dál po červené značce až do města Zábřeh. Na náměstí se dlouho nezdržíme, protože už se těšíme na kávičku a pivko a také proto, že do  Zábřeha je plánována jedna z dalších Úterních vycházek. Sedíme v restauraci Stará sladovna a s obsluhou to trochu vázne. Jedna z dam už měla tak veliký hlad, že se vrhla se na polévku, která patřila jiné dámě. Nakonec byly spokojeny obě dámy, polévka jim chutnala a my ostatní jsme si je dobíraly. Následně jsme s veselou náladou prošly okolo rybníku Oborník a lipovou alejí na nádraží.

Maruško, děkuji za vzorně připravenou a krásnou vycházku. Fotky z ní jsou dostupné zde.

Helena Polášková

 

V úterý 18. října je krásný podzimní den, sluníčko svítí a příroda hraje všemi barvami. Jsem ráda, že počasí nám přeje a těšíme se na dnešní výhledy. Dnešní vycházka je na Nadhlednu Háječek u Svébohova. Naši vycházku začínáme v obci Horní Studénky, kde si prohlédneme Kostel sv. Leonarda. Renesanční kostel z 16. stol. V 18. a 19. stol. stavebně upravován. Orientovaná stavba s polygonálním závěrem, představěnou kvadratickou věží, sakristií na epištolní straně. Poutní kostel sv. Linharta s ambity, branou a křížem je kulturní památka od r. 1964.

Pokračujeme po modré TZ, kocháme se výhledy a dojdeme k Valouchově lípě s houpačkou a dál jdeme po žluté TZ a za chvíli vidíme obec Zborov a rozhlednu Nadhledna Háječek. Postavená v r. 2021 a je vysoká 30 metrů, z ochozu ve výšce 26,9 m nad zemí je úžasný výhled. Potkali jsme zde správce, který nám o stavbě této úžasné rozhledny vykládal zajímavé informace... Je to soukromá aktivita dvou kamarádů, kteří vybudovali NS Nebe, peklo, země, ráj a Nadhledna Háječek je jejich třešničkou na dortu. Tak se mi zdá, že jsem v pohádce, kde jsou hodní lidé, kteří zkrášlují naše dny. A za to jim moc děkuji. Je tu krásně a moc se nám nechce, ale musíme jít dál, protože busek nečeká. Cestu do Postřelmůvku si užíváme a v obchodě si koupíme nanuk jako odměnu, že jsme ušli 9 km. Že je to málo, není důležité, kolik ujdeš, ale že jdeš.

Helena Polášková