Lednové odpoledne se Švábskem na talíři

25.01.2016 16:09

Rádi zkoušíme, jak chutnají cizí kraje, a ty objevujeme všemi smysly. Než se do nich letos rozjedeme, uspořádali jsme v sobotu 23. ledna přímo v Olomouci ochutnávku typických pokrmů kraje, který nám až tak cizí není - a tím je Švábsko na jihu Německa. Průvodkyní a šéfkuchařkou v jedné osobě nám byla Sabine Yildirim z naší partnerské skupiny Přátel přírody z Metzingenu a pod jejím vedením jsme během tří hodin uvařili Gaisburger Marsch s domácími špeclemi a jako dezert Ofenschlupfer. Chutnalo to všechno skvěle, ještě zbylo na doma a líbilo se i provedení. Takže lze uzavřít, že se zas jedno lednové sobotní odpoledne vydařilo.

Mrkněte se na fotky z akce a uvařte si to, co my:

 

Gaisburger Marsch
neboli Gaisburský pochod s domácími špeclemi (Spätzle). Takový "ajntopf", co postaví na nohy unaveného nebo nemocného a zasytí hladového. A ještě zbude.
 

Recept pro 4 osoby: 800 g hovězího krku či kližky, 2 morkové kosti (není nutné), malý svazek petržele, 3 mrkve, malý kousek celeru, pórek, 2 větší cibule, 800 g brambor, 150 ml perlivé minerálky, sůl, celý pepř, bobkový list, muškátový oříšek

Na špecle: 500 g mouky, 6 - 8 vajec, 1 lžička oleje, nastrouhaný muškátový oříšek

Nejprve si připravíme poctivý vývar z hovězího masa (a morkových kostí, máme-li je). Očištěné a na plátky nakrájené maso vložíme do hrnce, kam jsme nalili asi 3,5 litru vody. Přidáme jednu očištěnou cibuli vcelku a ve slupce a přivedeme k varu. Pak ztlumíme plamen a průběžně odebíráme pěnu, dokud nezbude čirý vývar. Přidáme nahrubo nakrájenou mrkev, celer, pórek a petržel, taky špetku soli, 2 – 3 bobkové listy a lžičku celého pepře. Vaříme asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne.

Zatímco vývar vaří, připravíme si brambory, těsto na špecle a cibulku. Špecle ani brambory nepřidáme do vývaru, ale uvaříme zvlášť. Těsto na špecle uhněteme z mouky, vajec a 150 ml perlivé minerálky, přidáme špetku soli. Při správné konzistenci drží těsto na vařeše, táhne se, ale hned se netrhá. Těsto necháme pár minut odstát a pak ho po malých nudličkách šprtáme do hrnce s horkou vodou a hned, jakmile vyplave, ho cedníkem vylovíme do mísy se studenou vodou a hned zase ven do další mísy. A tak pořád dokola. Línější kuchaři používají lis na špecle, ale ten v Česku moc k dostání není.

Oškrábeme brambory, nakrájíme je na kousky a vaříme asi 20 minut doměkka, pak slijeme vodu. Velkou cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle dozlatova. 

Jakmile je maso měkké, vylovíme ho z vývaru a dáme schladit. Nakrájíme ho na menší kousky. Přecedíme vývar a vyvařenou zeleninu dáme stranou, nebo rovnou vyhodíme. Do hotového Gaisburger Marsche nepatří. Čistý vývar osolíme, ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Přidáme do něj brambory a maso a ještě trochu povaříme. Do mísy se špeclemi zamícháme osmaženou cibulku a pak špecle podáváme v hlubokém talíři spolu s masem, brambory a trochou vývaru. Na závěr ozdobíme nasekanou petrželkou.

 
 
Ofenschlupfer

Ofenschlupfer (volně přeloženo „co vyklouzne z trouby“) z čerstvých jablek je ve Švábsku tradiční sladké jídlo, nebo pokud ho servírujeme jen malý kousek, dezert ke kávě či čaji. Jablka můžeme v receptu nahradit i dobře okapanými vypeckovanými třešněmi, švestkami nebo mirabelkami.

Do pekáčku klademe nastojato a těsně k sobě centimetr silné plátky housek střídavě s jablky, zalijeme polevou a navrch přidáme posypku. Pečeme v předehřáté troubě 45 minut při teplotě 170°C.

Pro dvě osoby: 2 housky z předchozího dne, nebo 100 – 120 g bílého chleba nebo vánočky, 2 – 3 jablka (500 g), trocha citronové šťávy

Na polevu: 250 ml polotučného mléka, 2 vejce, vrchovatá lžička škrobu, špetka soli, 50 g cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, ½ lžičky skořice v prášku, trocha citrónové kůry

Na posypku: 1 lžíce plátků mandlí, vrchovatá lžička másla, 2 lžíce rozinek