Týden na Olomoucku na vlastní oči, nohy a pedály. To byla společná akce zdejších a vídeňských Přátel přírody

13.08.2017 20:24

Spojit poznávání Olomouce a okolí s aktivním pohybem a mezinárodním prostředím bylo cílem společné týdenní akce olomouckých a vídeňských Přátel přírody, která proběhla na začátku srpna. Místní členové seznamovali své rakouské kolegy na exkurzích a pěších a cyklistických výletech s historií i současnou atmosférou našeho města a jeho okolí s důrazem na společnou historii Olomouce a Vídně. V závěru se "odvážili" vyjet z hanácké placky do našich nejbližších hor, Jeseníků.

V sobotu 5. srpna byla společná akce olomouckých a vídeňských Přátel přírody zahájena příjezdem rakouské skupiny do Olomouce. Po složení kol a ubytování v Hotelu Gól je za doprovodu místních čekal vydatný oběd v restauraci Riegrovka a následně prohlídka části historického centra města, zakončená kvůli vedru ve Svatováclavském pivovaru

Neděle patřila objevování Litovelského Pomoraví, i když tomu počasí nepřálo. I přes několikeré zmoknutí se cykloskupina dokázala dostat do Moravičan, cestou navštívit areál Domu přírody u Sluňákova a okoupat se. Pěší skupina se zase vypravila ze Skrbeně přes Loveckou chatu a Sluňákov do Chomoutova se zakončením ve zdejším minipivovaru. Nakonec to byl pěkný den, protože počasí naštěstí na náladě nikomu neubralo. 

V pondělí se společný program nekonal, Rakušané sami vyjeli z Olomouce směrem k řece Bečvě či pěšky objevovali údolí Bystřičky kolem Domašova. Zato v úterý jsme se sešli hned ráno na radnici, kde jsme navštívili reprezentační prostory a vystoupali na věž, odkud byl zrovna nádherný výhled na celé město. V podvečer jsme vypravili dvě posádky Ololodi Kordulky. Naskytla se nám tak možnost během hodinové plavby poznat Olomouc pohledem zespodu. 

Dále od města Olomouce se cyklistická i pěší skupina vydala ve středu 9. srpna. Pěšáci se vypravili vlakem do Kojetína, kde si prohlédli zejména bývalou synagogu a starý židovský hřbitov, a pokračovali po svých přes hanácké lány do Tovačova. Tam se přidali k cykloskupině, která jela celou cestu z Olomouce. Společně si prohlédli místní zámek a někteří zvládli i soustavu rybníků včetně koupání v nich. 

Ve čtvrtek v Olomouci panovala vedra. Program na tento den se ale ani tak nemusel měnit. V plánu byla návštěva několika fortů z celého pevnostního věnce, který od poloviny 19. století obepíná Olomouc. Je to evropská rarita, což nám potvrdili i naši Rakušané. Pěší i cyklisté se nejprve potkali na prohlídce fortu XXII Lazce, pokračovali přes jezera Poděbrady k řepčínskému fortu XX a znova se setkali na křelovském fortu XVII. Poslední setkání pak absolvovali na pivu poté, co si prohlédli fort XV Neředín. Ideální bylo, že se při putování rozpálenou krajinou bylo průběžně kde zchladit. Ať už ve vodě Poděbrad, nebo - a to hlavně - za metrovými zdmi pevností nebo přímo v jejich podzemí. 

Poslední den společné akce byl pátek 11. srpna. Říká se to nejlepší na konec, a asi to tak i bylo. Pěší i cyklisté vyrazili ráno vlakem do Ramzové a odtud lanovkou pod vrchol Šeráku, kde si na Chatě Jiřího převážně dali borůvkové knedlíky. Poté cyklisté sjeli zase dolů a na kolech pak až do Zábřeha, zatímco pěšáci pochodovali přes vrchol Keprníku a Vozky do Branné. Večer se sešli ve Fox clubu na rozlučkovém večírku s hudbou a promítáním fotek ze společných zážitků. V sobotu už Rakušané odjedou domů, takže společným večerem celé Česko-rakouské poznávání Olomoucka pěšky i na kole úspěšně skončilo. 

Bohatého programu, během kterého i celoživotní Olomoučané některé kouty města a jeho okolí navštívili úplně poprvé a viděli věci z jiné stránky, se zúčastnilo 11 Rakušanů z různých vídeňských skupin spolku Naturfreunde Österreich (Přátelé přírody Rakousko) a k tomu 23 členů olomouckých Přátel přírody. Ti měli možnost se v rámci týdne od 5. do 11. srpna 2017 přidat na celkem osm celodenních aktivit, z nichž většinu bylo možno absolvovat jak pěšky, tak na kole. A z prvních reakcí účastníků je znát, že se jim tento způsob trávení léta rozhodně líbil.

Výběr fotek z celého týdne si můžete prohlédnout zde.

    

Pořádající spolek Přátelé přírody, z. s. - skupina Malá liška děkuje statutárnímu městu Olomouci za finanční podporu této aktivity.