Uzavřeli jsme stylově - předvánočním výletem k našemu dubu

18.12.2022 15:53

Od roku 2012 navštěvujeme místo v polích mezi Bohuňovicemi, Černovírem a Chomoutovem, kterému vévodí pětisetletý Hromův dub. Pod ním jsme před deseti roky vysadili svůj malý doubek, kterému říkáme trochu neobratně Dub Přátel přírody. Na "kontroly", jak se mu daří, jsme nejprve chodili dvakrát do roka, později se ustálila tradice mít vycházku k doubku jako poslední akci kalendářního roku, v půlce prosince, a uzavřít tak liščí rok. 

Letos datum vycházky připadlo na sobotu 17. prosince a vzhledem k okolnostem to nebyla jen poslední akce roku 2022, ale podle rozhodnutí našich členů i úplně poslední akce naší skupiny Malá liška. 

K dubu se snažíme chodit různými trasami, aby to nebylo pořád stejné, a proto letošní trasa vycházky vedla zasněženými poli mezi Březci a Týnečkem. Linkový autobus jedoucí z hlavního nádraží postupně nabíral účastníky, jichž se sešlo na srazu v Březcích celkem dvacet. Sněhu bylo po kotníky, naštěstí lehce mrzlo, takže to byl příjemný prašan, kterým jsme si produpávali cestu, jakmile se trasa odklonila od prohrnuté silnice. Cestou k Hromuvu (a tedy i našemu) dubu jsme šli podél říčky Oskavy, odbočili jsme na chvíli k Chomoutovskému jezeru, přešli po poli k mostku přes další říčku, Sitku, a pak už to bylo k dubu kousek.

V takzvaném Rodinném háji, kde náš doubek už 10 roků úspěšně vyrůstá do výšky a šířky, jsme se chvíli zdrželi. Nějaký fantom nás překvapil tím, že umístil na náš dub pamětní cedulku a nechal nám k ní i láhev dobrého rumu. Kolovaly i další zahřívací tekutiny, belgické pralinky a další pochutiny. Vyfotili jsme několik skupinových fotek a po nějaké době jsme se vydali na druhou polovinu trasy.

Cílem našeho zasněženého putování byl letos Týneček, a to proto, že zde žije a tvoří náš člen Vojta, který nabídl na konci trasy občerstvení. Od dubu jsme tam vyrazili cestou přes Hlušovice, kde byla krátká neplánovaná zastávka na punči. Po silnici už jsme pohodlně došli na konec výletu, kde čekal Vojta s gulášem a příjemné závěrečné posezení u kytar. Vojtovi a jeho pomocníkům díky za zajištění cílové stanice!

A tím se našich plodných dvanáct let uzavřelo. Někomu to došlo už dřív, někomu během výletu, někdo si to uvědomí za týden a jinému to třeba ani nepřijde. Každý to máme jinak a tak už to v životě bývá. Malé lišce věčná sláva!

Hynek Pečinka

Výběr fotek ze Zimní vycházky k Dubu Přátel přírody najdete zde.