Září 2019 s Malou liškou

26.08.2019 21:40

V září, kdy přechází léto do podzimu, vás pozveme jen na venku probíhající program. Ani jednou nebudeme pod střechou, protože té si ještě užijeme v následujících měsících určitě dosti. Vydejte se s námi na výlety, tedy za nenáročnou turistikou, do dvou chráněných krajinných oblastí. V Jeseníkách se projdeme z Koutů nad Desnou k horní nádrži vodní elektrárny Dlouhé Stráně. V CHKO Poodří nás bude zajímat soustava rybníků a mokřadů mezi Polankou nad Odrou a Studénkou. Chystáme i posezení u ohně s opékáním a živou hudbou v areálu Domu přírody Sluňákov v Horce nad Moravou. V půlce měsíce, za úplňku, se bude konat noční přechod nejvyšších moravskoslezských hor - Jeseníků. A závěr měsíce září bude patřit už desátému partnerskému setkání našich členů s jihoněmeckými Přáteli přírody z Metzingenu, tentokrát u nich, v podzimně zbarveném Švábsku.

Naše akce, není-li uvedeno jinak, jsou otevřeny široké veřejnosti všeho věku a není třeba se na ně dopředu hlásit. Prostě na ně přijďte!

 

Sobota 7. září VÝLET Do Koutů nad Desnou a na Dlouhé stráně

7.10 │ sraz vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 7.34 směr Kouty n. D.)

První poprázdninový výlet nás zavede do Koutů nad Desnou. Našim cílem v CHKO Jeseníky je horní nádrž přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně (1350 m n. m.). Trasa je dlouhá k ní 7,5 km (převýšení 900 m). Lze také vyjet lanovkou na Medvědí horu a dále pokračovat 3 km po značené turistické trase, event. po silnici k našemu cíli. U horní stanice lanové dráhy u Tetřeví chaty je rozhledna s výhledy na Jeseníky a možnost občerstvení.

Celou horní nádrž lze obejít po asfaltové cestě (cca 2 km), rovněž s možností občerstvení. Cestu zpět si opět může každý zvolit dle svých sil a chuti. Celkem ujdeme za celý den okolo 15 km. Návrat do Olomouce cca. 18:25 nebo 19:25. Na výlet s Vámi se těší Zdena Leinertová a Hana Vojáčková.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.
Jízdné si hradí každý sám, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách. Plné jízdné tam 120 Kč, lze využít i celodenní víkendovou regionální jízdenku pro 2 osoby za 269 Kč.

 

Čtvrtek 12. září POSED Oheň, buřt a kytary

17.00 │Sluňákov – dům přírody Litovelského Pomoraví, Horka nad Moravou (bus 18, 20)

Zářijové setkání členů a příznivců našeho spolku se koná netradičně za městem, v areálu Sluňákova, vstupní brány do CHKO Litovelské Pomoraví. Posedíme u ohně, bude možnost opéct si vlastní uzeniny, projít si areálem a podívat se dovnitř jinak nepřístupných artefaktů galerie v přírodě (Rajská zahrada a Sluneční hora snů). Bude prostor i pro hudebníky mezi námi - přijďte s nástrojem a předveďte se! Nápoje a jídlo si zajišťuje každý sám. Vstup volný. Ukončení akce do vyhasnutí ohně, nejpozději do 21.00 hod.

Tato akce se bude konat pouze za příznivého počasí (dle předpovědi).

 

Pátek - sobota 13. - 14. září TURISTIKA Noční přechod Jeseníků

Využijeme příznivého postavení měsíce v úplňku pro noční přechod části Jesenické hřebenovky, a to v úseku Červenohorské sedlo (1013 m n. m.) - sedlo Skřítek (876 m n. m.). Trasa je dlouhá 26,6 km; předpokládaný čas na zdolání: 9 hod. Převýšení: nahoru - 608 m, dolů -  748 m. Nepůjdeme v kuse, ale s přestávkami dle výhledů - především za světla, po cestě se občerstvíme a počkáme na východ slunce.

Podrobné propozice si stáhněte zde: 1909_malaliska_tur_prechod_jeseniku.pdf (117 kB)Přihlášení předem na dvorakova.avi@seznam.cz nejpozději do 10. 9. včetně.

Odjezd: 15.55 z Olomouce – autobusového nádraží v Hodolanech (stanoviště 5) na Červenohorské sedlo. Doporučujeme si předem koupit jízdenku s místenkou. Zpět pojedeme busem ze Skřítku do Šumperka, dále vlakem do Olomouce. Návrat domů v 11.00, nebo 13.22.

Vedoucí akce: Iva Dvořáková, tel. 732 176 166.

Tato akce se bude konat pouze za příznivého počasí (dle předpovědi). Organizátorka nejpozději ve středu večer na mail přihlášených účastníků potvrdí, zda akce proběhne.

Sobota 21. září VÝLET Za rybníky do CHKO Poodří

Sraz 7.45 | vlevo v hale hlavního vlakového nádraží v Olomouci

Z Polanky nad Odrou do Studénky se projdeme podél více než 15 rybníků v NPR Polanská Niva, u Jistebníku, přes PR Bažantula a PR Kotvice. Rybníky zde vznikaly už v 15. století, od r. 1991 je CHKO Poodří chráněna jako mokřad mezinárodního významu a patří mezi důležité ptačí tahové cesty střední Evropou. Celkem ujdeme 17 km, možnost občerstvení je v půlce a na konci trasy. Zpět v Olomouci budeme do 18.00 hod. Výlet vede Hynek Pečinka.

Přihlášení předem – nejpozději do 14. 9. na e-mail fox@malaliska.cz s uvedením věku, kupujeme společnou jízdenku vlakem RegioJet.

 

Středa – neděle 25. – 29. září 

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE (Ne)známí sousedé: Babí léto v krásném Švábsku

Metzingen a okolí, Německo s jednou nocí a půldnem v Augsburku

Šestidenní výjezd za přírodou, kulturou a památkami na jih Německa v rámci spolupráce s NaturFreunde Metzingen. Akce proběhne za finanční podpory statutárního města Olomouce a Česko-německého fondu budoucnosti. Více...