Září 2022 s Malou liškou

18.08.2022 15:18

K účasti na našich zářijových akcích zveme všechny naše členky a členy a také veřejnost všeho věku a velikostí. Stačí přijít na sraz. Rádi vás uvidíme. Doufáme, že si vyberete! 

 

Sobota 3. září VÝLET Po stopách zaniklých osad, z Raškova do Velkých Losin

8.40 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.56 směr Hanušovice)

Vydáme se na trasu z Raškova, na místo zaniklé osady Štolnava (Stollenhau nebo také Prameny) až dojdeme do Velkých Losin. Na vrcholku Lázeňského vrchu se zachovalo jen několik památek po lidské přítomnosti - hřbitůvek, torzo Božích muk a základy kostelíku sv. Jana a Pavla. Odměnou nám také bude krásný výhled na Kralický Sněžník a Hraběšickou vrchovinu. Délka trasy je 13 km.

Akci vede Marie Miklasová. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Na srazu bude možnost domluvit se na společnou jízdenku se slevou.

 

Úterý 6. září ÚTERNÍ VYCHÁZKA Do Velké Bystřice za Jirkou II

10.35 | sraz Hlavní nádraží, nást. D (odjezd autobusu č. 11 do Radíkova v 10.45)

Kratší výlety s názvem Úterní vycházky jsou pro ty, kteří (už) nemusejí do práce. Projdeme se z Radíkova lesem do Velké Bystřice, kde se setkáme s naším členem Jirkou Zatloukalem, který mezi nás kvůli dlouhodobé neschopence nemůže. Ale nebojte se, nekouše!

Akci vede Helena Polášková. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. 

 

Sobota 10. září MĚSTSKÁ HRA Uprostřed sluneční soustavy

8.15 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc

Další z cyklu městských her, při kterých se zábavnou formou seznamujeme s dějinami, zajímavými místy a artefakty různých měst či městeček, nás zavede do Opavy. Je to zábava pro lidi všeho věku a cílem je zjistit, co kde v tomto historickém hlavním městě Slezska bylo či stále ještě je pozoruhodného, jací slavní rodáci či obyvatelé v něm žili a co Kopernik nevěděl. S sebou blok a tužku.

Akci vede Lenka Lenočka Pospíšilová. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Na srazu bude možnost domluvit se na společnou jízdenku se slevou.

 

 

Úterý 13. září PRO ČLENY A PŘÍZNIVCE Turnaj v minigolfu

17.00 | sraz před pokladnou Minigolfu TJ Lokomotiva, tř. 17. listopadu 3

Zářijové setkání našich členů a příznivců pojmeme hravě a sportovně – po dvoučlenných skupinkách se probojujeme od 1. do 18. jamky minigolfového hřiště vedle rozária. Přijďte si zasportovat a pobavit se. Občerstvení možno zakoupit na místě. 

Akci vede Hana Hulíková. Vstupné 110 Kč, studenti/senioři 90 Kč (možná bude skupinová sleva).

 

Sobota 17. září VÝLET Za přírodou a historií do Lanškrouna

V půlce září probíhají Celosvětové dny Přátel přírody. My se připojujeme a vydáme se do přírody a za historií, tak jak to máme rádi.

8.15 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.33 směr Kouty n. Desnou)

Vlakem pojedeme do Rudoltic v Čechách, odtud půjdeme lesem přes torzo Nového zámku k rybníkům. Obejdeme Plockův, Slunečný, Pšeničkův, Olšový, Dlouhý i Krátký rybník. Zkusíme pozorovat zde žijící ptáky, dojdeme doprostřed městečka Lanškrouna, pokocháme se hezkým historickým centrem se zámkem a radnicí i atmosférou zachovalého formanského hostince.

Pěší trasa má 14 km, cca 4 hodiny chůze. Mapa zde: https://mapy.cz/s/perusunudu. Možnost pozdního oběda a občerstvení na konci trasy v Lanškrouně. Zpět v Olomouci budeme v 18.00 hod.

Akci vede Hynek Pečinka. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Na srazu bude možnost domluvit se na společnou jízdenku se slevou.

 

 

Úterý 20. září ÚTERNÍ VYCHÁZKA Maletín

8.15 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.33 směr Kouty n. Desnou)

Kratší výlety s názvem Úterní vycházky jsou pro ty, kteří (už) nemusejí do práce. Chcete vědět, odkud se vozil pískovec na stavbu sloupu Nejsvětější Trojice v Olomouci? Tak pojeďte s námi do Maletína. Čekání v Mohelnici na bus nám zpříjemní posezení u kávičky s Majkou Weinlichovou a potom hurá za maletínským pískovcem! S sebou jídlo a pití na celý den.

Akci vede Helena Polášková. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Na srazu bude možnost domluvit se na společnou jízdenku se slevou.

 

Středa 28. září (svátek) EXKURZE Záchranná stanice Pohádková zahrada

8.15 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.31 směr Praha)

Pohádková zahrada v Pardubicích poskytuje domov zvířatům týraným, opuštěným nebo zachráněným z nevyhovujících podmínek velkochovů, malochovů či jatek. Jejím cílem je vytvořit místo pro setkávání lidí a zvířat tak, aby skrze své příběhy zvířata promlouvala k lidem a ti aby následně pochopili, že i zvířata cítí lásku, bolest a smutek. Stanici provozuje v Pardubicích spolek Šumák a my se pojedeme podívat, jak jim to jde. Zbude čas i na prohlídku historického centra Pardubic se zámkem, kam půjdeme biotopem řeky Chrudimky. Zpět v Olomouci budeme v 18.00 hod.

Podrobněji o aktivitách kolem Pohádkové zahrady zde: https://www.pohadkovazahrada.cz/

Akci vedou Lenka a Tomáš Pospíšilovi a Hynek Pečinka. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Na srazu bude možnost domluvit se na společnou jízdenku se slevou.