Adventní Úterní vycházka vedla za loštickým betlémem

16.12.2022 11:39

V předvánočním, adventním čase proběhla naše poslední Úterní vycházka, a to 13. prosince 2022. Vydali jsme se do města Loštice, kde jsme si prohlédli mechanický dřevěný betlém, který vytvořil řezbář Jaroslav Beneš a patří k nejznámějším v Česku. Dnes už legendárním betlému naleznete okolo 300 pohyblivých figurek místních občanů i moravských celebrit. Pan Beneš nám vyprávěl o svém životě, jak začínal vyřezávat i o tom jak vznikl jeho krásný mechanický betlém… Měli jsme to štěstí, nám zarecitoval i své básně a dokonce nás zavedl i do své nádherně vyřezávané ložnice. 

Jeho vyprávění by se dalo poslouchat hodiny, hodiny, ale čas volá. Cestou na náměstí jsme si prohlídli kostel sv. Prokopa, původně románský kostel z r. 1208. Náměstí Míru je vánočně vyzdobeno a už míříme do hospůdky na oběd a kafíčko nebo svařák. Po obědě ještě zajdeme se podívat do muzea Adolfa Kašpara, který v Lošticích žil mezi lety 1911–1932. Byl český malíř a ilustrátor, známé jsou jeho ilustrace k Babičce Boženy Němcové, Jiráskově Filosofské historii.

V muzeu mě okouzlily loštické poháry, které se vyráběly v Lošticích od konce 14. zhruba do poloviny 16. století. Loštická keramika se vyznačuje povrchem pokrytým puchýřky a tvrdostí vypálené hmoty. Tohoto efektu bylo docíleno speciální hlínou k výrobě. Poháry jsou nádherně kouzelné a jsem moc ráda, že jsem je viděla, i když jsem netušila, že máme v Lošticích takový poklad.

 

Kamarádi, přátelé, třese se mi ruka a oči mám zalité slzami… Právě jsem dopsala poslední report z mých vycházek. Bylo to 31, doufám že hezkých výletů, 31 krásných zážitků. Bylo mi s vámi dobře a děkuji vám, že jste se mnou chodili, za váš čas. Také děkuji Majce Miklasové, která mi pomáhala. Naši skvělé radě, bez které by to nešlo. A největší dík patří Hynkovi, protože bez něho by Malá liška nebyla.

Malá liško, děkuji Ti za sedm krásných let, jsi má rodina…

Helena Polášková, organizátorka Úterních vycházek

 

Výběr fotek z adventní Úterní vycházky za betlémem najdete zde.