Adventní vycházka k Dubu Přátel přírody vedla tentokrát z Řepčína

15.12.2019 16:55

V posledních letech vždy zhruba v polovině prosince vyrážíme na adventní vycházku, jejímž cílem je návštěva našeho "dubu Přátel přírody", který jsme v roce 2012 vysadili za humny Chomoutova v háji, jemuž z dálky vévodí staletý Hromův dub. Letos připadlo datum vycházky na sobotu 14. prosince a pod vedením Marty P. Perůtkové se na ni vydalo 11 výletníků a jeden pes.

Abychom se neopakovali a adventní vycházka byla pokaždé jiná, snažíme se k našemu dubu dostat pokaždé odjinud. Tentokrát jsme měli sraz v Řepčíně, seznámili se s jeho nejstarší památkou - kapličkou a pak jsme se podél Mlýnského potoka vydali na přírodní jezera Poděbrady. Po zastávce ve zdejším občerstvení Terasa, kde nám nabídli výborný punč, jsme podél jezer došli do Chomoutova. Známou trasou od konečné autobusu jsme se mezi domy prosmýkli do polí za vsí a polní cestou došli k Hromovu dubu, v jehož stínu rostou další, o poznání menší stromy. Mezi nimi náš dub, který letos na jaře oslavil 7 let.

Zatímco Marta se po trase věnovala zmínkám o historii Řepčína a dalším zajímavostem, na pauzu u dubu si připravil Hynek povídání o tomto druhu stromu, jeho výskytu, broucích, co na něm žijí, a podobně. Doubek jsme pozdravili, zkontrolovali jeho stav a po pár chvílích jsme vyrazili do Pivovaru Chomout uzavřít příjemnou vycházku.

Několik veselých fotek z vycházky najdete zde.