Mikulášská výprava za zvířaty z kovu i do dávné historie

13.12.2019 10:51

Za vánoční atmosférou jsme se o druhém prosincovém víkendu vypravili na Slovácko. Kroky pěti účastníků vedly v sobotu 7. prosince 2019 z nádraží ve Starém Městě u Uherského Hradiště do nedaleké Kovozoo. Ta v těchto dnech ožila betlémem ze dřeva a odpadního železa s postavami a zvířaty v životní velikosti. Vedle nich jsme ale obdivovali i dalších 250 soch kovových zvířat.  Je úžasné, jakou nápaditost a kreativitu prokázali různí kutilové, kteří v místní „ porodnici“ pomohli na svět rozličné fauně z odpadního kovu. A další zvířata stále vznikají, snad bude časem i liška, kterou jsme tu hledali zatím marně. 

Trochu jsme si pobloudili v bludišti z pneumatik a potom už následovala auta veteráni, staré letadlo a závěrem jsme se na svět kovového šrotu, z něhož vznikne nebo už vzniklo něco zajímavého, podívali z rozhledny maják Šrotík. Po  obědové pauze v nedaleké osvědčené hospůdce jsme zamířili k další zajímavosti města, k Památníku Velké Moravy. Tady nás zaujala multimediální expozice, která využívá dvě desítky figurín v životní velikosti k modelaci výjevů života a práce našich předků na velkomoravském hradisku. 

Nakoukli jsme i do protějšího kostela svatého Ducha. Ten se postupně buduje od roku 2001 ze sbírek a darů a na jeho výstavbu se již vynaložilo přes 95 milionů korun. K patronům moderního svatostánku patří mimo jiné známý hudebník Jiří Pavlica či sochař Otmar Oliva, který se podílel i na jeho výzdobě. 

Pohodovým výletem jsme se tak naladili na blížící se vánoční svátky.

Zaznamenala vedoucí akce Hanka Hulíková

Fotky z adventního výletu najdete zde